Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емоционална свобода с цветята на доктор Бах

| обновено на 20.02.24 в 14:28 | Интервю

„Емоционална свобода с цветята на доктор Бах“ е практичен наръчник, специално направен за всеки, който изпитва емоционално страдание и има притеснения, и тревоги. Предоставя изчерпателна информация, която ще ви помогне да постигнете емоционална стабилност и независимост от ограничаващите негативни емоции.

Авторката Даниела Кунчева е пловдивчанка, която изучава цветята от 2012-та година. Тя е сертифициран специалист по Бахова терапия, в центъра на д-р Бах, във Великобритания.

„През 2017-та година реших, че имам смелостта и достатъчно събрана информация, за да напиша книга, с която да информирам хората за тези цветя, за силата и за това как могат да си помогнат в личен аспект, и да променят себе си. Променяйки себе си, ние променяме и живота си. Написването на книгата ми отне една година. Още една година, след това, ми беше нужна да я пренапиша. Но, иначе ми трябваха около 8 години, за да събера информацията за книгата хората, с които работех, а и ситуациите, в които попадах. Книгата се базира на личния ми опит. В книгата давам информация за самите цветя, също така съм приложила и снимки, за да може всеки човек да добие представа как изглеждат цветята, които евентуално ще преценят да приемат на база, по-скоро, негативните чувства и отрицателните емоции, които изпитва всеки един. Тя е за хора, които се интересуват от тази материя и искат да работят върху себе си, искат да се развиват и искат да се научат да контролират емоциите си. Да се научат да ги разбират, да ги осъзнават и да имат желание да променят чувствата, и емоциите си. Да развият у себе си т. н. емоционална интелигентност. 

В книгата има описани ситуации, в които всеки един човек може да се припознае. Също така съм дала информация, как може човек сам да си приготви терапевтично шише, ако иска да работи по-дълбоко с чувствата и емоциите си. На база на тази информация да прецени, дали се намира в подобна ситуация, дали изпитва тези емоции. Съответно, да подбере подходящото цвете, с което да трансформира тази емоция. Както и да работи по-продължително време със себе си. Трудността при написването на книгата дойде от трудността да имам конкретната ситуация, която да опиша, за да мога да представя цветето. Не като обща информация, а по-скоро като ситуация, в която човек да може да се припознае. Например, нямах подходящ случай да представя въздействието на кестенови пъпки, но докато работех с коректорката и редакторката, в един момент се появи ситуация. Аз попаднах в такава ситуация, в която осъзнах, че допускам една и съща грешка. Човек, за да осъзнае, че допуска грешка и да промени посоката и действието си, кестеновата пъпка е цветето, което помага за това. Взех кестенова пъпка в тази ситуация, за да не попадна отново в нея, тъй като не бях отработила ситуацията и ми предстоеше, отново, да направя избор да не допусна същата грешка“, разказва Даниела Кунчева.

Управлението на емоциите е едно от предизвикателствата, пред които е изправен човек, в днешно време. В книгата е подчертано значението на негативните емоции, тяхното овладяване и необходимостта да се поеме активна роля в управлението им. Книгата е разделена на три части. Първата част е въведение в темата, във втората част авторката представя всяко едно цвете, което доктор Бах е включил в своята терапия. Самият д-р Бах разделя цветята в седем групи. Третата част на книгата е свързана с резултатите; как да изберем подходящите цветя; как да преценим своите негативни емоции; какво се случва, когато започнем да приемаме цветята и т.н.

Насърчавам ви да идентифицирате ежедневно емоциите си, което ще ви помогне да получите едно дълбоко разбиране за себе си и света около вас. По този начин ви стимулирам да практикувате осъзнатост в ежедневието си, за да намерите мир и яснота. Оказва се, че хората не разбират емоциите си. С това впечатление останах през годините, в работата си с хората, които ме потърсиха. Затова направих едно обобщение в първата част на книгата. Освен това се говори много в последните години, че емоциите причиняват болест. А и тези дни попаднах на един интересeн автор, лечител и медиум, който казва, че болестите са в резултат на вируси, а не на емоции. Емоциите, по-скоро, са импулсът, който предизвиква отключването на болестта. Те са отключващ фактор. В резултат на някаква негативна емоция, имунната система понижава своята работа и тялото ни е предразположено на атаките на вирусите, които го завладяват. Но, дори и погледнато така, отново емоциите са важни, положителните емоции, затова да бъдем в кондиция и по-устойчиви на заразата, от какъвто и причинител да е предизвикана тя  “, казва още Даниела Кунчева.

Като цяло, книгата има за цел да даде знанията, инструментите и увереността, необходими за постигането на емоционално равновесие, за да може човек да вземе правилните решения и да постигне емоционална независимост.

Баховият терапевт Даниела Кунчева е гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Слушайте плейофа "Черно море" - Локо пряко по Радио Пловдив

Представителният отбор на Локомотив (Пловдив) е гост на Черно море (Варна) в първи мач от плейофите в първата шестица. Двубоят е от 20:15 часа тази вечер на стадион “Тича”. „Черно-белите“ проведоха последното си занимание на централния терен. Наказан за срещата е единствено Хорхе Сегура. Йоан Баи и Калоян Костов пропускат мача заради контузии. Евандро..

публикувано на 28.04.24 в 14:51

"Славия" победи с 1:0 "Ботев" на старта на плейофите

"Славия" победи "Ботев" (Пловдив) с 1:0 като гост в мач от първия плейофен кръг на Първа лига за разпределение на местата от 7-мо до 10-о.  На "Колежа" единствения гол в двубоя отбеляза капитанът на "белите" Галин Иванов в 33-та минута. "Канарчетата" владееха топката в голяма част от двубоя, но така и не успяха да пробият отбраната на съперника. По..

публикувано на 27.04.24 в 21:28
ЦСКА отново ликува във Вечното дерби

ЦСКА се наложи с 3:1 над "Левски"

ЦСКА-София се наложи с 3:1 над "Левски" във второто дерби през месец април на стадион "Васил Левски". Така "червените" постигнаха дубъл над големия съ съперник след успеха с 2:0 на 7-ми април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото полувреме и..

публикувано на 27.04.24 в 18:56

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

обновено на 27.04.24 в 17:38

"Ботев" е домакин на "Славия" в първия кръг на плейофите

"Ботев" (Пловдив) посреща Славия в първия кръг на плейофите за местата от седмо до десето. Мачът е от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев". „Жълто-черните“ ще имат едно наум и за предстоящия реванш в турнира за Купата на България срещу ЦСКА на 1-ви май. "Ботев" е седми с 44 точки, на една пред осмия ЦСКА 1948. Мачът пропуска наказания Самуел Акере..

публикувано на 27.04.24 в 10:36