Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив. 

От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на нискоемисионни зони в Пловдив и това е началния документ в тази насока. Именно такива зони в градските пространства с анай-гоелмите катализатори за изчистването на въздуха, особено в централни и силно урбанизирани части на градската агломерация, каза в следобедната програма на Радио Пловдив общинският съветник от Продължаваме промяната - Демократична България Владимир Славенски

По думите му замърсяването на въздуха в Пловдив е рекордно и това е много голям проблем. Славенски цитира днешни данни от популярен сайт с данни от любителски измервателни данни, но с висока точност за замърсяването на въздуха, според които над 90 % от уредите са отчитали наднормени показания за фини прахови частици, докато в столицата, по същото време процентът на отчетениете превишения е бил 45-50 %. 

В Пловдив подобна инициатива, съчетана и с безплатни билети за градския транспорт, ще се реализира много по-трудно, коментира Славенски като допълни, че тук операторите от градския транспорт са частни и общината трудно може да им наложи такива мерки.

На вчерашната сесия на местния парламент бе приет План за устойчива градска мобилност до 2032-година и там фигурират зоните с ниски емисии. За тази година в този план са предвидени инвестиции от 5 млн. и 400 хил. лв. за въвеждането на зона за ниски емисии в рамките на "Синя зона". Тези 5,4 млн. лв, към момента  не са заложени в тазгодишния бюджет на Пловдив, а това означава, че сега няма политическа воля за въвеждането на такава зона в града, поне през тази година, каза още Славенски.  

Той заяви, че колите са основен замърсител на въздуха, но Пловдив има и голям проблем с отоплението на твърдо гориво. Той посочи, че по европейската програмата за подмяната на печки с климатиици са изхарчени 14 милиона лева, но са обхванати само 3 200 домакинства, а намаляването на замърсяването е съвсем минимално. 

Ще трябва да се взимат тежки решения, каза още съветникът, като отправи апел към кмета на Пловдив. 

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 20.04.24 в 13:15

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58