Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да разпространява българската история, култура и традиции, и да поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея. 
Основател и ръководител на благотворителната организация Клуб „Родолюбие и отечествознание“ от 2018-а година до днес, за Владимир думата "патриот" е изпълнена със смисъл, дела, каузи за България! Самият той започва гимназиалното си образование в Европейското училище в Брюксел, като по време на престоя си задълбочава своите интереси в областта на българската история и осъзнава значението на националната общност. Завършва Първа английска езикова гимназия в София, към днешна дата е студент по право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 

Дейността на клуба е фокусирана и върху друга изключително важната тема – правата на човека. От 2022 година организацията съдейства на българските сдружения и клубове в Сърбия и Северна Македония, разпространява тяхната кауза сред обществото в България и подпомага местните българи в чужбина като редовно провежда благотворителни базари за събиране на храна и средства. Родолюбците се включват дейно и в подпомагане на Карловския регион след опустошителните наводнения. Към днешна дата за българите в Сърбия и Македония са проведени десетки акции, дарени стотици пакети храна и са разпространени хиляди книги на български език, въпреки всички репресии спрямо тях. Борбата за правата на българите зад граница е не по-малко тежка дори и в България, предвид по думите му пълното пренебрежение от страна на българските управляващи от десетилетия насам. Целият разговор с госта ни Владимир Чешмеджиев е достъпен в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00