Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да разпространява българската история, култура и традиции, и да поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея. 
Основател и ръководител на благотворителната организация Клуб „Родолюбие и отечествознание“ от 2018-а година до днес, за Владимир думата "патриот" е изпълнена със смисъл, дела, каузи за България! Самият той започва гимназиалното си образование в Европейското училище в Брюксел, като по време на престоя си задълбочава своите интереси в областта на българската история и осъзнава значението на националната общност. Завършва Първа английска езикова гимназия в София, към днешна дата е студент по право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 

Дейността на клуба е фокусирана и върху друга изключително важната тема – правата на човека. От 2022 година организацията съдейства на българските сдружения и клубове в Сърбия и Северна Македония, разпространява тяхната кауза сред обществото в България и подпомага местните българи в чужбина като редовно провежда благотворителни базари за събиране на храна и средства. Родолюбците се включват дейно и в подпомагане на Карловския регион след опустошителните наводнения. Към днешна дата за българите в Сърбия и Македония са проведени десетки акции, дарени стотици пакети храна и са разпространени хиляди книги на български език, въпреки всички репресии спрямо тях. Борбата за правата на българите зад граница е не по-малко тежка дори и в България, предвид по думите му пълното пренебрежение от страна на българските управляващи от десетилетия насам. Целият разговор с госта ни Владимир Чешмеджиев е достъпен в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06

Започва Европейската имунизационна седмица

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по..

обновено на 22.04.24 в 11:36
Кольо Парамов

Контролът на олигарсите върху политиците пречи за еврозоната

Контролът на олигарсите върху българските политици е фатален за влизането на страната ни в еврозоната. Това коментира икономическият експерт Кольо Парамов след изказването на управителя на БНБ, че България може да не приеме еврото от началото на следващата година. Той обясни, че именно те моделират и правят, така че да се стига до всички..

публикувано на 22.04.24 в 09:50