Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на малкия Ради от Първомай

| обновено на 11.03.24 в 16:51
Снимка: Фейсбук

Родителите на 3-годишно момченце от Първомай имат нужда от средства за рехабилитация, срещи с педагог и психолог на детето. Семейството досега се е справяло само и с помощта на приятели, но средствата им вече не достигат, а нуждите на малкия Радослав растат. 

Цветелина Станева е майка на Ради, който само след месец ще навърши три години. Младата жена е публикувала зов за помощ в социалната мрежа, тъй като като малчуганът се нуждае от всички повече неща, а средствата на семейството не достигат. Тя разказа, че за проблема на Ради разбрали, когато бил на 4 месеца, защото телцето му било отпуснато и не реагирал на звуци. Потърсили помощ и се оказа, че момченцето е с мускулна хипотония с атаксия, глухота и деформация на мозъка. Всичко това е станало заради цитомегаловирусна инфекция, която майката е прекарала без да знае по време на бременността и е увредила плода. Лекарите, които са последвали бременността ì обаче, не са разбрали за това. Когато установите проблем на Ради, лекарите казаха  на майката, че трябва да започнете веднага.

Освен проблем с липсата на слуха, Ради има и дефицит на вниманието, концентрацията и нужда от сензорна интеграция. Затова той се нуждае от рехабилитация и работа с психолог. Необходимо е за всичко това да работят специалисти в Пловдив. А посещенията при тях струват пари, които държавата не поема, тъй като като момченцето не е в центрове за деца с такива нужди. Средствата са необходими и за поддръжка на процесора, с който работят слуховите импланти. Той струва 12 000 лева, а само преди дни се развали, защото Ради го е хвърлил и се е счупил. Майката се надява да може да бъде поправена, тъй като цената на новия е непосилна за тях. 

Цветелина Станева не може да започне работа, затова тя е станала личен асистент на Ради. Но средствата, които заплащат на личните асистенти са минимални. Затова тя призова хората да помагат на семейството ѝ, тъй като освен 3-годишното момченце, има още едно, по-голямо дете. 

Малкият Радослав расте, наскоро е проходил, а наесен майката се надява той да тръгне на детската градина, за да се социализира и да бъде сред връстниците си. Като негов личен асистент, тя смята да бъде плътно до него. Детето учи и жестомимичен език, за да може да се справя и без импланти, помага му и неговото по-голямо братче. Напредък има, но процесът ще бъде много дълъг, казва Цветелина.

Разкрита е банкова сметка на името на 3-годишнината Радослав Михайлов, по която всеки, който иска да помогне, може да преведе средства. 

Дарителска сметка в ДСК: 

IBAN: BG02STSA93000030675334 

Радослав Атанасов Михайлов 

PayPal: RADOSLAV MIHAYLOV

REVOLUT: 0894391217 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17