Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благост и смирение "Ден след ден"

| обновено на 14.03.24 в 15:46

Патриарх Неофит ще бъде погребан в събота – 16 март, в храм „Света Неделя“ в София. Утре в 9 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще започне поклонението пред тленните му останки. Петък и събота са дни на траур, реши на извънредното си заседание Светият синод.

Негово Светейшество патриарх Неофит издъхна на 13. 03. в 22:22 часа. Кончината на българския патриарх бе възвестена с камбанен звън в центъра на София. България загуби своя духовен пастир. Той остава в сърцата на хората като мъдър и благ, много добър пастир, но преди всичко много добър човек.

За ролята на главата на Българската православна църква, за религията, вярата и кризата в нея ще говорим с проф. Христо Матанов, бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски".

Какво казаха за патриарх Неофит свещеници и богомолци в Пловдив и миряни в Пазарджик? Коментарите им събраха в репортажите си Даниела Добрева и Невена Петрова.

Ще чуем и позицията на Пловдивския митрополит Николай преди днешното извънредно заседание на Светия синод.

Още теми в програмата:

Има светлина в тунела за ремонта на потъналото в разруха кино „Космос“ в Пловдив. За него държавата отпуска 4 млн. лева, а общината за пореден път обяви за приоритет възстановяването на един от символите на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година. Достатъчни ли са отпуснатите пари, за какво ще стигнат и кога кино „Космос“ ще стане модерен център на културата? По темата работи Яница Марова.

Иванка Петкова проследи днешната сесия на общинските съветници на Пловдив. Те обсъдиха 15 точки, сред които най – важна бе тази за отчета и бюджета на фондация „Пловдив 2019“.

Започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа. Слушайте ни!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30