Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последния петък на март - "Точно днес"

Крехката надежда от началото на  седмицата за сформиране на Кабинет се изпари безапелационно само в рамките на часове и дори преди края си последната мартенска седмица постави предупредителната удивителна за ново изборно очакване. С много въпроси и недоизказаност. 

Президентският гамбит продължава с разговори, но вече не с партиите, а с личностите, които да направят възможно съставянето на новия служебен кабинет. Ако не откажат да направят необходимата стъпка за промяна в сегашната си знакова позиция. И отново стигаме стигаме до въпроса "КОЙ?"

"Точно днес" делово, когато ротацията на часовото време отдавна престана да бъде тема в публичността и ни застави да се съобразяваме с нея, неосъществената управленска ротация ни извежда на трънливия път към изборите - "2 в 1", едни след други заедно с евровота, дефицитът на време ли ще бъде определящ решението на президента или посоката на очакванията за резултатите. Това са само част от неизвестните. 

На какъв етап е политическият процес, разглеждан в параметрите на Конституционните промени и какви опасности крият новите текстове - въпросите ще зададем на Орлин Колев - доктор по Конституционно право и преподавател в СУ "Климент Охривски".

С решението в четвъртък депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи обявиха, че с приетите експресно промени  дребните собственици на земеделски земи ще бъдат категорично ощетени - коментарът е на председателя на Асоциацията Евгений Орашъков.

В пост в социалната мреоа жител на първомайското село Бяла река обяви, че организира  дарение на инвалиднин колички и столове за хора с увреждания в нужда. С Димитър Иванов разговаря Даниела Добрева.

Преди представянето на новата книга на Мира Папо "Докато смъртта ни събере", в която авторката издига своя глас в защита на онеправданите и малцинствата с разказ за човешките им съдби с аналогия на минало, настояще и бъдете - интервю на Стоян Терзиев.

Ще ви поканим и на тържествения концерт, посветен на 80-та годишнина от рождението на именития български хоров диригент Крикор Четинян в Концертната зала на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" в разговор с неговия ученик Кръстин Настев, под чиято диригентска палка ще прозвучат два концерта, посветени на маестро Четинян в Пловдив и София.

А "Добро утро, Ден" продължава и в петък с гостуването в рубриката на журналиста Ивайло Дернев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Улично изкуство и кулинария днес във "Вход свободен"

Днес в предаването споделяме усмивки, добро настроение и чаша студена лимонада :))) и Ви призоваваме да остенете с нас в горещия следобед.  Като начало ще Ви отведем към село Марково, съвсем близо до Пловдив, за да поканим всички деца на "Кулинарен клас с шеф Дидо".  Творческата работилница ще се проведе в читалище "Алеко Константинов", този петък...

публикувано на 10.07.24 в 09:30

В жегите "Точно днес"

За жегата навън, за отражението й върху здравето, за опасностите на пътя при екстремни температури, за политическите градуси ще говорим в утрото на сряда.  Ето част от събеседниците ни:  Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Тя има докторска степен по..

публикувано на 09.07.24 в 17:27

"Вход свободен" под лупата на юли

В началото на  лятото  градът се е оставил напълно на милостта на слънцето. Под тепетата се живее комфортно само сутрин и след полунощ. Всички разчитат само на живителния хлад на климатиците и благославят наум техническия прогрес. Вече сме в същинското сърце на юли и по тези места дебелата сянка  е единственото естествено спасение от безмилостната лупа..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

"Точно днес" по юлските горещи теми

Юли е времето за класации, опити за ново управление и горещо лято, в което кодът остава жълт.  За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан". Писателката Здравка Евтимова ще получи Националната литературна награда "Иван..

публикувано на 08.07.24 в 14:13

Холистично с „Вход свободен“

Днес с холистичния психолог Дорина Ташева, говорим за гостуването на Елке Уолшон в България. Тя е немски терапевт и ще сподели опит и информация за една възстановителна практика. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев. Ще си говорим и за нишките в нашето ДНК, накратко. Коя е златоносната такава? Аида..

публикувано на 08.07.24 в 09:30