Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив почита с концерт големия хоров диригент Крикор Четинян

80-годишнината на големия български хоров диригент Крикор Четинян ще бъде отбелязана с тържествен концерт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той ще бъде в Концертната зала на академията на 30 март,  началото е от 18 часа.

Публиката ще чуе „Малка тържествена меса“ от Джоакино Росини в изпълнение на Вокален ансамбъл „Капела Арте“, под диригентството на Кръстин Настев – ученик на маестро Четинян и солистите Румяна Костова – сопран, Анита Дафинска – мецосопран, Марин Йончев – тенор, Пламен Кумпиков – бас и пианистите Надежда Кузманова и Велислава Карагенова.

По време на музикалното събитие ще бъдат излъчени части от документарния филм, който БНТ-Пловдив подготвя за тварческия път на Крикор Четинян.

Крикор Четинян (22 юни 1943 – 28 януари 2018 г.) е дългогодишен преподавател по дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, основател и дългогодишен диригент на Женския камерен хор към академията, изтъкнат педагог, концертирал и завоювал международни отличия в Европа, САЩ, Канада и Япония, ръководил и Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев". Носител на почетния знак на града, на орден „Кирил и Методий“, представял и популяризирал българския фолклор и съвременна музика по целия свят. Високото художествено ниво, което той успява да постигне е връх на изпълнителското майсторство и пример за подражание.

Концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е с вход свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09