Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изменения в три закона облагодетелстват крупни частни инвеститори

Тази неделя жителите на пет асеновграски села -  Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец, Добростан, излизат на национален протестНедоволството е срещу предложенията за изменение на три закона, които според протестиращите насърчават инвестициите в интерес изцяло на крупните частни инвеститори. Това са Закона за опазване на околната средаи Закона за устройство на териториите чрез Закона за насърчаване на инвестициите.

В Пловдивско протестът ще е на кръговото кръстовище на бул."Асеновградско шосе" и Пловдивския околовръстен път и започва в 16 часа в неделя. Организатор е Местният инициативен комитет срещу кариера над Горнослав.

В същия ден и час входа на Чепинското дефиле в пазарджишкото село Варвара също ще има протест. Организацията там е на сдружението "Къркария". Очаква се да бъде определено място за протест и в София, както и други места да се присъединят към протестните действие. 

Протестните прояви са подкрепени от "Зелено движение" и от коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България".

Гражданите са против предложенията за изменение на законите на народните представители Делян Добрев, Станислав Анастасов, Младен Шишков, Хамид Хамид, Жечо Станков.„По този начин засегнатите министерства, граждани и организации не могат да изразят позиция.“, пишат от Комитета срещу бъдеща кариера над Горнослав.

Адвокат Снежана Стефанова обяви пред Радио Пловдив, че се събират в неделя, защото е почивен ден и за да изпреварят гласуването на този законодателен абсурд, който се очаква.

Тя припомни, че законопроектът е внесен на 4 април между първо и второ четене на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, преходните и заключителни разпоредби. Всъщност той касае две драстични промени на други два закона - Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на териториите. 

Става въпрос за ключови промени в тези два закона, които засягат цялата територия на страната, всички граждани, поне две минстерства и цялата дейност на Регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите и всички общини

Адвокат Стефанова обясни, че промените се внасят между първо и второ четене с единствената цел да не се проведе обществено обсъждане и да не могат засегнатите институции и хора да вземат отношение по тези драстични изменения в процедурата по опазване на околната среда.

Промените в тези закони се правят изцяло в интерес на крупните частни инвеститори, подчерта адвокат Стефанова. 

Тя е категорична, че тези скандални промени трябва незабавно да бъдат изтеглени от Народното събрание. Те не бива дори да се обсъждат, тъй като съсипват българската природа и засягат всички български граждани.

По думите й, контролът трябва да е много по - стриктен и всеобхватен.

Кариерата край Горнослав е на абсолютно приключил етап, предоставена е на концесионера за 35 години, припомни Снежана Стефанова от Местния инициативен комитет срещу тази кариера. Тя каза, че българският съд е отказал да ги допусне като заинтересована страна, която да оспори законността на това решение на Министерския съвет. Оказало се е, че абсолютно никой не може да го оспори в България. 

Затова е подадена жалба до Европейския съд по правата на човека именно заради лишаване на тези хора от достъп до съд и нарушаване на тяхното право на здравословна среда по този начин.

Очакваме казусът с кариерата в Горнослав да се реши извън България, каза Стефанова и уточни, че се надяват делото в Европейския съд по правата на човека да бъде по т. нар. бързо производство и с особен приоритет. 

Интервюто на Живка Танчева с адвокат Снежана Стефанова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49