Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нагоре по температурната скала "Точно днес"

Ден след атаката на Иран срещу Израел и дадените дотук категорични сигнали от САЩ за подкрепа на Израел, но и че не биха подкрепили ответни удари, светът осъмна с нов пункт на неизвестност и тревожни питания. Часове по-късно Съветът за сигурност на ООН обяви, че се събира извънредно след атаката, по искане от страна на Израел, заради сериозната заплаха за международния мир и сигурност. Осъждайки атаката, и европейската дипломация в лицето на Жозеп Борел подчерта, че ударите са "безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност."

Позицията на България е аналогична. Президентът Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток и призова за въздържане от употреба на сила.  Тезата, че живеем в трудно предвидимо време, намира почти ежедневно аргументи и затова толкова по-необходимо става  със същите темпове наличието на отговорно поведение от страна на политическите елити в глобален, регионален и национален контекст, защото Светът става все по-близо до всекиго и незасегнати не може да има. Коментар на темата и очакваното й развитие очакваме "Точно днес" от преподавателя в СУ "Климент Охридски"  проф. Марин Русев.

Основните предизвикателства в работата на Служебния кабинет и сложната ситуация, в която ще се подготвят предстоящите избори 2 в 1 - интервю с политолога Цветанка Андреева.

"Образованието никога не се е разглеждало като обща европейска политика, защото образователните системи във всяка страна - член на ЕС са различни. В момента обаче се усеща недостиг на квалифицирани кадри за определени професии", споделя евродепутатът Цветелина Пенкова за проекта на БНР "Европа - ново поколение". 

Пловдив чества 170 години от рождението на "словенеца с българско сърце", създател на стенографията в България Антон Безеншек.  Инициативата се осъществява под патронажа на председателя нан Пловдивския ОбС Атанас Узунов в присъствието на посланика на Република Словения в България Н.Пр. Наташа Бергел. З събитието и личността на проф. Безеншех - интервю с преподавателя в ПУ "Паисий Хилендарски" д-р Самуил Шивачев.

След 9.00 ще ви поканим на изложба с  послание към българските параолимпийци, чиито достижения са мотивирали младата абсолвентка от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"  Виктория Тичинска да ги изобрази под надслов "Истинските инфлуенсъри". Картините са подредени в Културния център на Радио Пловдив, а часове преди откриването на изложбата авторката споделя решението си да дари картините на  Националната параолимпийска организация, защото изобразените герои са пример за вдъхновение за всички, които не се огъват пред трудностите.

А в рубриката  "Добро утро, Ден" тази седмица предоставяме думата  на  Антония Димитрова, чиято галерия "Резонанс"  гради успешно нивото на художествения вкус в родния Пловдив повече от 14 години. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 11 юли

В четвъртък сутрин с актуалното от деня и анализите на важните събития. До 9.30 и преди жегата да ни превземе - теми и събеседници: - Докъде стигна  почистването на река Марица, питаме отговорникът на обекта лесовъд Николай Талигаджиев от фирмата изпълнител.  -За политическите неизвестни и кризи, за не/възможните решения и има ли шанс изобщо да се..

публикувано на 10.07.24 в 16:51

Улично изкуство и кулинария днес във "Вход свободен"

Днес в предаването споделяме усмивки, добро настроение и чаша студена лимонада :))) и Ви призоваваме да останете с нас в горещия следобед.  Като начало ще Ви отведем към село Марково, съвсем близо до Пловдив, за да поканим всички деца на "Кулинарен клас с шеф Дидо".  Творческата работилница ще се проведе в читалище "Алеко Константинов", този петък...

публикувано на 10.07.24 в 09:30

В жегите "Точно днес"

За жегата навън, за отражението й върху здравето, за опасностите на пътя при екстремни температури, за политическите градуси ще говорим в утрото на сряда.  Ето част от събеседниците ни:  Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Тя има докторска степен по..

публикувано на 09.07.24 в 17:27

"Вход свободен" под лупата на юли

В началото на  лятото  градът се е оставил напълно на милостта на слънцето. Под тепетата се живее комфортно само сутрин и след полунощ. Всички разчитат само на живителния хлад на климатиците и благославят наум техническия прогрес. Вече сме в същинското сърце на юли и по тези места дебелата сянка  е единственото естествено спасение от безмилостната лупа..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

"Точно днес" по юлските горещи теми

Юли е времето за класации, опити за ново управление и горещо лято, в което кодът остава жълт.  За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан". Писателката Здравка Евтимова ще получи Националната литературна награда "Иван..

публикувано на 08.07.24 в 14:13