Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители. Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането.

Това е страх от несвършената работа от страна на самите управленци, който те се опитват да пренесат върху нас, обикновените хора, а след това да се направят на „добрите“, като казват, че ще ни спасят – коментира  пред Радио Пловдив Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“.

Когато има нужда от подпомагане на хора, определени в групата „енергийна бедност“, трябва да се обезпечи механизъм за компенсирането им, за да им се осигури спокойствие. Оттам-нататък започваме да разсъждаваме по-трезво за това, какви са предимствата на либерализацията, защо тя е необходима и не е някаква прищявка някому.  

В момента ситуацията е предизборна, в която всякакъв разговор по темата отива „в кошчето“ заради необмисления популизъм на политиците, което вече обезсмисля всичко. Тяхната несвършена работа няма да бъде заплатена, но за сметка на това – няма нищо да се промени.

С този ход рискуваме да не получим няколко милиарда по Плана за развитие.

В момента лошото на сегашния модел е, че ние сме крепостници – никой няма възможност за избор. В противния случай от всеки биха зависили много неща.

Слуховете за растежа на цените е едно плашило, което ни пречи да станем хора с избор.

Политиците напразно плашат хората с възможно поскъпване на сметките им – достигащо до 20% и повече.

В страните, които първи тръгнаха по път на либерализацията има толкова различни цени, че те могат да се променят дори почасово.

Свободният пазар дава шанс тарифите да се размножават, да са динамични. Стига се дотам, че един софтуер може вместо вас да превключва консумацията на по-едрите консуматори в определен момент, когато  цените са по-ниски.

Проблемът е, че ние просто не желаем да се променим. Същото искат и определена група монополни субекти в тази сфера.

Промяната не е трудна, но няма воля и желание, като целта е  да се запази непазанрния характер на търговията с електроенергия. Защото той може да се управлява политически, а пазарният – не може.

Пазарът постепенно ще започне да дава положително въздействие, защото България има поне 4 пъти повече мощности, отколкото е потреблението.

Това е структурната гаранция ,че няма да има голям ценови шок, с какъвто политиците плашат хората, категоричен е кеспертът Богомил Николов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50