Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна в позициите им няма. 

Пред Радио Пловдив директорът на НИНКН арх. Петър Петров заяви, че оградата трябва да се премахне, защото не е включена в проекта, а и защото излетият бетон уврежда археологията под нея. Неговият съвет е община Пловдив да покани вътрешни и външни експерти, които да подготвят план за демонтажа на оградата. Той изрази недоумение как проектантите и строителният надзор са допуснали изграждането нейното изграждане при положение, че тя не фигурира в проекта, по който лично архитект Петров е написал 6 страници забележки още през 2022-ра година. Една от препоръките е била на хълма да бъде изградено видео наблюдение.

Директорът на НИНКН през март е бил на Небет тепе и отново е заявил пред представители на местната власт и фирмата-изпълнител, че металната ограда няма място на тепето. "Тя е извън характера на средата, не е съгласувана, едната половина на хълма има ограда, другата няма. Ненужна е в участъците, където е поставена, тъй като дублира едни други високи зидове на имотите в Стария град. Не е мислено! Просто е мислено по някакъв схематичен начин върху обекта. Ако имаше и най- малка възможност тя да остане, бих дал препоръка в тази посока“, подчерта той. 

Петров разказа, че се е срещал и с кмета Костадин Димитров, който е бил притеснен от констатациите на НИНКН и МК, защото от една страна проектът се забавя, а от друга ОП „Региони в растеж“ може да наложи финансова санкция на общината. Проблемите, пред които сега се изправя община Пловдив, не са безралични на никого, но единственият изход е назначаването на експерти, които да посочат как да се действа оттук-насетне, защото аспектите са много – финансови, правни и естетически, повтори арх. Петров. Той заяви още, че Инспекторатът на МК може да спре проекта, въпреки че към момента не го е направил, но добави, че няма разминаване в позициите на двете институции.

Според него оградата на Античния театър е поставена, защото той функционира като театър, а Небет тепе е природна забележителност с архитектурни елементи. 

Очаква се тази седмица кметът Костадин Димитров да реши за оградата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05