Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пролетно темпо - "Точно днес"

Плавно преминаваме към топлото време, за да останем там по-дълго. Ще го усещаме все по-отчетливо и с темите на деня. 

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти. В рамките на четиридневния форум водещи офталмолози от страната и чужбина ще представят достиженията си диагностиката и лечението на най-масовите нарушения на зрението. Ще бъдат разгледани и последните достижения в лечението на редки очни заболявания, както в детска, така и в зряла възраст.  Повече за събитието,, организирано от Фондация Академия Офталмология, Българско дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика и Българско дружество по ретинология с подкрепата на Български лекарски съюз, акцентите в програмата и целите му - събеседник е проф. Александър Оскар - председател  на Българско дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика. 

На 9 юни предстоят шестите парламентарни избори в рамките на последните 3 години. До тях се стигна, след като ГЕРБ и ПП-ДБ не се разбраха как да продължи управлението на страната помежду им и договорената още миналата година премиерска ротация пропадна. Регистрацията на участниците в предстоящите избори 2 в 1 за депутати и евродепутати е в ход, коалиционните разломи се задълбочават и актуализират неизвестните около бъдещото управленско мнозинство и неговата легитимна представителност. Странностите на политическия процес "Точно днес" коментираме с политолога Емил Соколов. 

Преди срещата  с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“, организирана от Регионален природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“  - чуйте разказ за амбициите на изследователския екип и музея за обогатяване на уникалната сбирка с живи екземпляри от Антарктида и знанията не само на посетителите, но и на специалистите. 

В диалог с Кремена Димитрова -  дългогодишен драматург на редица театри, сценарист, артистичен директор на продуцентска къща „Креди Арте“ и съставител на  сборника с разкази „Баба“, който се появи на книжния пазар и ще бъде представен  в „Петното на Роршах“ на 30 април, поставяме фокус върху незабравимите истории, които споделят  хора от най-различни сфери на живота и професии  за своите Баби. Сред тях са пловдивските автори Ина Иванова и Владислав Христов, но и   Жюстин Томс, Руси Чанев, Силвия Недкова.

В минутите за култура след 9 ч. ще ви поканим на концерта, на  Борислав Ясенов квартет в Първо студио на радио Пловдив, с който  стартира 14-то издание на „Камерна Сцена Пловдив“. Тази година фокусът е върху млади, талантливи, както и вече доказали се артисти на европейската алтернативна джаз сцена. За събитията, включени в изданието и акцентите в него - разговаряме с артистичния директор на "Камерна Сцена Пловдив" джаз музиканта Петър Салчев.

А в рубриката "Добро утро, Ден" и днес оставаме в компанията на госта ни през тази седмица - проф. Велин Станев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Последна неделя с август в „Шейкър“

Денят е добър за отзивчивост, съпричастност и благотворителност, препоръчва нумерологът Ели Маринова. Иначе, днес говорим за предстоящия месец септември. Засега ще ви споделя само това.....динамика. Очаквайте астробюлетина със Стефи Недевска. Ще разберете и кои са греховете ни, според зодиакалния знак? Говорим и за вътрешната..

обновено на 24.08.24 в 17:28

"Добро утро, ден!" с Петър Краевски

Един роман и още осем книги с поезия, афоризми, хумористични стихове и проза има в биографията си гостът ни тази седмица. Слушателите познават гласа му, чували са дори негово алтер его, чели са десетки негови текстове във вестник „Стършел“ и в различни литературни антологии. Познават го и поколения ученици от Английската гимназия, която е завършил,..

обновено на 23.08.24 в 15:30

Красиви посланици от Рая днес във "Вход свободен"

Наричат пеперудите "посланици от Рая" не само защото са невероятно магнетични  същества и се различават от останалите насекоми, но и защото в човешкият ум пеперудата винаги е била заобиколена с тайнствен ореол.  В славянските страни има обичай, да се гонят пеперудите от огъня, вярвайки, че това са душите на техни починали роднини.  Будистите се отнасят..

публикувано на 23.08.24 в 09:30

С горещите теми на лятото „Точно днес“

Лятото е в разгара си, а горещо се оказва не само на политическата сцена, но и в обществения живот. За проблемите и възможните решения ще говорим в утрото на 23 август, ето какво ще чуете във времето до 9.30 ч. Мисия възможна ли е нов служебен кабинет с премиер Димитър Главчев? Политологът и университетски преподавател доцент Иво Инджов..

обновено на 22.08.24 в 16:41

"Вход свободен" - водата е живот

Човешкият организъм се състои от 70 - 75 % вода. Чрез водата се транспортират хранителните вещаства до всяка клетка на тялото и пак чрез нея се отвеждат отпадъчните продукти след обмяната на вещаствата от клетките. Водата регулира телесната ни температура.  В последните години доста от нас се замислят за качеството на питейната вода. Снабдяваме..

обновено на 22.08.24 в 13:49