Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че председателят на НС е избран от представител на една от  партиите в НС, от него се очаква да бъде малко по дистанциран и ако девният ред започва да се превръща в политически инструмент за политически пиар, това е съвсем нормално да подразни другите политически сили".  Това заяви политологът Емил Соколов.

По думите му, ходът с поисканата оставка е закъснял.

"Ако това беше направено месец или поне  две седмици по-рано, ходът щеше да е по-логичен. Сега изглежда пиарски, защото и самият Росен Желязков гледаше услужливо да помогне на собствената си партия като заравяше определени теми или ги извеждаше на по-преден план".

Соколов подчера, че за конституционните  промени вина имат всички участници с аргумент, че няма как да се направят за 6 месеца, тъй като законодателната работа на НС е била блокирана, заради предстоящата ротация.

 "Промените бяха планирани за срок от 18 месеца, но се случиха за 3 пъти по-кратък срок и това създаде необходимост да бъдат доизмислени, доизпробвани, доизчистени и т.. Тези промени бяха наистина необходими, но за да бъдат ефективни, трябваше да има много по-широко обществено обсъждане и то с участието на конституционалисти и с хора в тази сфера. Сега виждаме екзотиката човекът, който е служебен премиер, да изпълнява и функцията на  служебен външен министър. Това е рядко срещан случай изобщо в европейската практика. Премиерът, като глава на изпълнителната власт, и външният министър имат доста различни функции, за да може човек да ги съвместява, те нямат 50,60% припокриване. 

Напоследък на институцията външен министър се гледа като на някакъв инструмент да отидеш да си "поговориш със западните партньори" и да представиш себе си по някакъв начин в по-добра свветлина.  Външният министър обаче, като първи дипломат на републиката, има далеч по-важни задачи и това да обслужва теснопартийни интереси не е основното му занимание."

Отделянето на ПП-ДБ от  "Зеленото движение"  Соколов определи като логично, тъй като съществуващото от месеци напрежение е било по  съответните политики.  "А на партия "Средна европейска класа" по-скоро бе казано любезно, че няма как да задържат сегашните си позиции, заради кадровата политика и борбата за определено лидерско място".

ГЕРБ изглежда в добра кондиция, тъй като има твърд доказан през годините електорат, който винаги гласува подкрепящо. Говоренето "антиПеевски" е малко лицемерно, тъй като практиката показва, че между Борисов и Пеевски има добър синхрон.

ПП-ДБ, които основно са поели  отговорността за управлението през последните 9 месеца, претърпяват щети, но и там има възможност за мобилизация. 

"Проблемът на кампаниите, които партиите водят е, че те отблъскват избирателите. Трудно е да се каже обаче каква ще бъде подредбата на стълбичката.  Бюлетината ще бъде ужасно дълга и е много трудно да се каже как ниската избирателна активност може да промени политическия пейзаж".

Соколов обаче бе категоричен, че в момента няма енергия да станем свидетели на някакъв месиански проект. Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра и в зависимост от активността и от тежестта на твърдите ядра, ще бъде определен и резултатът от изборите. Избори в началото на лятото са рецептата за това, хората да не са заинтересовани от политиката, подчерта още политологът Емил Соколов. 

Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53