Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политика, екология, измами "Ден след ден"

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти с национално и регионално значение, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства от българския бюджет и от ЕС.

Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се преобръща Законът за околната среда по отношение на екологичните оценки и оценките за въздействие върху околната среда. Промените позволяват да се складират радиоактивни отпадъци само с мълчаливо съгласие, отново се разрешава и продажба на държавна земя без търг на безценица.

Според другата гледна точка – на авторите на законовите промени, те слагат край на т. нар.  екологичен рекет върху обектите от национално значение, националната сигурност и енергетика. Ограничават се възможностите на зелени екологични неправителствени организации да бавят и обжалват процедурите по одобрение на обектите от национално значение. Такива са изграждането на 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй, магистрали, тунели, мостове, жп линии и тези, свързани с националната сигурност. Съкращават се сроковете за произнасяне от компетентните органи при реализацията на тези проекти.

Какви проблеми ще създадат новите законови промени, на които президентът наложи вето? Задава ли се вълна от съдебни дела заради тях?  Темата коментираме с екологичния експерт Тома Белев, бивш министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение".

Икономическото и финансовото състояние на България като теми в предизборната борба. Кои икономически показатели на страната са засегнати най – силно от политическата криза? Как демографската криза се отразява на икономиката? Разговорът ще е с икономиста проф. Боян Дуранкев.

И още:

В Брестовица започва да се изгражда довеждащ водопровод, по който до селото ще стига чиста вода от три нови водоизточника. Това е първа стъпка за решаване на проблема с негодната за употреба и замърсена с манган вода. Цялостното решение е за 25 милиона лева. За ситуацията с днешна дата в Брестовица е репортажът на Иванка Петкова.

Съдът в Пловдив решава дали да остави в ареста трима телефонни измамници, измъкнали над 30 500 лева от четири възрастни жени. Стоян Терзиев е в Съдебната палата в очакване на решението на магистратите, той ще разкаже и за схемата и обхвата на действие на измамниците.

Слушайте програма "Ден след ден" на Радио Пловдив в следобеда на Велики вторник. Започмаве след новините в 15 и сме заедно до 17 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30

"Точно днес" на 11 юли

В четвъртък сутрин с актуалното от деня и анализите на важните събития. До 9.30 и преди жегата да ни превземе - теми и събеседници: - Докъде стигна  почистването на река Марица, питаме отговорникът на обекта лесовъд Николай Талигаджиев от фирмата изпълнител.  -За политическите неизвестни и кризи, за не/възможните решения и има ли шанс изобщо да се..

публикувано на 10.07.24 в 16:51

Улично изкуство и кулинария днес във "Вход свободен"

Днес в предаването споделяме усмивки, добро настроение и чаша студена лимонада :))) и Ви призоваваме да останете с нас в горещия следобед.  Като начало ще Ви отведем към село Марково, съвсем близо до Пловдив, за да поканим всички деца на "Кулинарен клас с шеф Дидо".  Творческата работилница ще се проведе в читалище "Алеко Константинов", този петък...

публикувано на 10.07.24 в 09:30