Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските избори са значими, колкото националните

Георги Лозанов
Снимка: Стопкадър, NOVA NEWS

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници, в които човек има възможност малко повече да се отдаде на размисъл". Това сподели  за програма "Точно днес" именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор. 

Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост. Той разказа, че носи името на своя дядо, който също е учил философия, но в Хайделберг и Гергьовден до голяма степен е празник на фамилията му, празнуван в семейна среда и с приятели.

Георги Лозанов коментира и предстоящата предизборна кампания, която официално ще  стартира на 9 май. По думите му за разлика от предишните дни, в които политиците " направо уплашиха избирателите с резки ходове и с компроматни замерения" по Великден сякаш са си дали  сметка, че това не привлича избирателите.

ампанията се очертава, така започна - като много остра и много негативна, а ние имаме много уроци в това отношение и много опит, че негативните кампании, изцяло негативните кампании в последна сметка, не дават резултат", допълни експертът.

Относно изборите 2в1 и кампаниите на политическите партии той смята, че не бива да се неглижират европейските избори и теми.

 "Това би било проява на политическо късогледство, което не би било изненада, защото аз мисля, че тази година за първи път европейските избори са значими, поне колкото националните, ако не и по-значими. Тъй като каква ще е съдбата на България в момента много зависи от това какъв е геополитическият контекст. Например тя ще е една, ако Тръмп спечели в САЩ изборите и ще е друга, ако не спечели той. Една ще е съдбата на България, ако Европейският съюз успее да създаде собствена достатъчно сигурна стратегия за защита. Друго ще е, ако той става жертва на евроскептицизъм и опити да бъде взривен отвътре, каквато тенденция има, защото в тези избори очевидно Путин и въобще евроскептичните режими, автократски са се организирали, за да може да вкарат максимален брой евроскептични депутати в Европейския парламент и да започнат да го рушат отвътре. Тоест това са едни тенденции, които сега в момента се оформят и добиват радикалност. И от нашия глас, от това каква бюлетина ще пуснем в урната за евроизбори утре, повече или по-малко започва да бъде доста фатално", коментира Лозанов.

Той посочи, че е много важно да бъде защитена либералната политика и либералната демокрация, които все повече са нападнати от автократи. И това важи като за вътрешните избори, така и за изборите за Европейския парламент.

"За тази битка става въпрос. Тя е една и съща битка. Националните избори, а и евроизборите в някакъв смисъл са едни и същи избори тази година. Ние гласуваме 2 пъти за едно и също, участвайки в една и съща битка и е много важно накъде ще наклонят везните, защото съвсем не е сигурно, че либералната демокрация ще победи", допълни Лозанов.

Според него най-добрия модел - социален, който християнската цивилизация е създала в своето развитие е моделът на либералната демокрация. Този, който е свързан със защита на  човешките права, с толерантност и благоденствие. 

Относно ролята на медиите в кампанията той припомни, че отговорността е  много голяма, защото в крайна сметка хората гласуват и застават някъде политически на базата на мнението, което медиите създават с разказа си на събитията. 

Той призова медиите да се пазят, защото в момента много често са използвани, за да се вкарват в тях фалшиви сюжети, които да

подвеждат общественото мнение и така медиите стават писта на чужди игри, в които жертва стават избирателите.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52