Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиповете в интернет подстрекават младите да карат безумно и да се мислят за безсмъртни

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Някои млади шофьори вярват, че са над законите на физиката и завършват трагично живота си

| обновено на 14.05.24 в 16:15
2
Снимка: Ани Петрова

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев, заяви пред Радио Пловдив Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. 

Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница. 

Русинова определи като възмутителна реакцията на началника на "Пътна полиция" в Пловдив Красимир Нешев, който в национален ефир е заявил, че не счита за опасен водач, който има 15 нарушения за по - малко от три години.

Този факт буди много сериозно притеснение у нас, посочи тя и уточни, че в писмено становище до министъра на вътрешните работи е поискана оставката на пловдивския инспектор.

От Европейския център за транспортни политики считат, че подобно поведение би следвало да бъде категоризирано като пътно хулиганство с предпоставки за опасни и фатални последствия и утежняващи обстоятелства, каквото представлява разпространението му в интернет пространството.

За пореден път сме свидетели на арогантно поведение на млади водачи - и като години, и като опит, които са повярвали, че те са над законите на физиката и съответно този експеримент е завършил трагично

Русинова смята, че се наблюдава тревожна тенденция с хора, които се хвалят в интернет как нарушават Закона за движение по пътищата, защото няма кой какво да им направи. В крайна сметка обаче те свършват трагично. 

Тя припомни скандалните случаи с Мис Силикон, с певицата Диона, с Георги Фиков и редица други. Такъв е и случаят с младежа, който уби журналиста Милен Цветков, посочи Русинова. Тя определи като много аналагични катастрофата с Цветков и тази в Пловдив от последните дни. 

Младежът в Пловдив се е забил в дърво и е починал на място, докато в случая "Милен Цветков" отново млад, самонадеян водач е убил друг човек. 

Пътният травматизъм е отговорност на всички, категорична е експертката по пътна безопасност. 

Русинова се позова на изнесена днес статистика, според която през последните две години са загинали близо 2000 души при инциденти с участието на млади водачи със стаж до две години. На тяхното добро самочувствие и лоша преценка се дължат голяма част от тези инциденти, които  са на прави участъци със суха настилка, коментира Русинова.

Тя призова да си дадем сметка дали не подстрекаваме младите хора да карат по този безумен начин чрез това поведение в интернет, което се толерира в различните социални групи и мрежи - Инстаграм, Фейсбук, Тик Ток, където качваме клипове как караме безумно и сме едва ли не безсмъртни.

Това поведение доведе до смъртта на двама души в Пловдив, категорична е Диана Русинова. Според нея е много сериозен проблем поведението на служител на МВР, на "Пътна полиция", който излиза и какзва, че не е чак толкова притеснително, че някой има 15 нарушения за по - малко от три години

Автомобилът е оръжие, с което можете да убиете някого другиго или себе си, посочи експертът по пътна безопасност и призова за контрол.

Според нея, както в интернет има контрол върху разпространението на порнография или върху призивите за Джихад на различни терористични групировки, така би трябвало да има контрол и върху хора, които в интернет призовават: Карайте бързо, няма проблем!

Русинова е категорична, че това поведение не бива да бъде толерирано от обществото и всички, включително служителите на МВР, трябва да отправят категорични послания, че това поведение е престъпно и води до смъртта на млади български граждани.

Интервюто на Димитър Владимиров с Диана Русинова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50