Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Още в края на юни ще доближим максимално критерия за инфлация

Румен Гълъбинов
Снимка: БНР - Ани Петрова

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната.

На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция.

Икономистът Румен Гълъбинов добави, че в конвергентният доклад, който чакаме през юни няма да изпълним само един от критериите и това е инфлацията. Всички останали-  бюджетен дефицит, държавен дълг, лихвени проценти  - са изпълнени.

Затова е реалистично след 3 месеца да поискаме нов доклад. Тогава ще сме покрили всички критерии и ще имаме шанс да влезем в еврозоната от 2025г. 

"Инфлацията у нас продължава да намалява. Към края на юни ще сме се доближили максимално до критерия за инфлация в еврозоната, което означава, че до края на годината ще отговаряме на всички изисквания. Проблемът е, че това ще може да се отчете в началото на юли и затова няма как да влезе в доклада за конвергенция. 

Важна е обаче и политическата обстановка в страната. Държавните институции трябва да имат по-добра координация", обясни Румен Гълъбинов. Подчерта още, че икономиката ни е готова за еврозоната.

Като минус на политиците посочи и липсата на активна информационна кампания за приемането на еврото и ползите от него.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13