Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Слушателка сигнализира за глоби, след като паркирала пред дома ѝ на ул. "Йосиф Шнитер"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов, заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност".

По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени части на града. Те са около Радио-телевизионния център, Капана и Стария град. Там е възможно зоната да бъде друг цвят и таксата ще е значително по-висока. 

Дали промените ще станат факт през тази година, следва да реши Общински съвет-Пловдив

Понастоящем се заплаща 2 лева за час за паркиране в централната част на Пловдив. "Аз не смятам, че в Центъра е нормално да се спира за два лева, никъде го няма това в целия свят.", каза заместник-кметът Славов. Той подчерта, че общината усилено търси терени за нови паркинги, откриване на буферни паркинги и промени в Наредбите. Предстои промяна при Наредбата, в текста за служебните паркоместа, пред банки и магазини. Там се готви текст, с възможност гражданин да може да плати и да ползва подобно паркомясто за 24 часа.

От години общината работи по идеята за строителство на многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК.

Общинска охрана ще продължи да поставя зелените стикери за нарушаване на правилата за престой в Синя зона. В Радио Пловдив получихме сигнал на Анастасия Толева от ул. "Йосиф Шнитер" 8, която получава няколко стикера за неправилно паркиране, въпреки че има платен пропуск за "Синя зона" от 150 лева. Гражданката заяви, че няма да плати глобата, защото е заплатила целогодишна такса. Тя не успява с часове да намери място за семейния им автомобил, защото всички паркоместа се ползват свободно за "Синя зона". По информация на общинско предприятие "Паркиране и репатриране" на ул. "Йосиф Шнитер" са обособени 35 паркоместа, от които 7 са служебни и платени предварително. Гражданите, живеещи там са платили целогодишните такси за 15 места, които в повечето случаи не ползват, защото винаги има спрели автомобили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49