Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" народът върви

7
Празничното шествие на 24 май в Пловдив
Снимка: Даниела Добрева, Радио Пловдив

Празнуваме 24 май. Само наш, български и неповторим празник – на словото, буквите, писмеността и просветата. Празник не просто на една писменост и култура, а на титаничната значимост на духа. Ние не просто "сме дали нещо на света". На 24 май България празнува своя неудържим порив към просвета и знание, който я е направил културен двигател в славянския свят.

Честит празник от екипа на днешната празнична програма „Ден след ден“ на Радио Пловдив! 

Ето за какво ще говорим в двата часа до 17:

На 24 май с трепет и гордост слушаме "Върви народе, възродени". С отминаването на празника възторгът стихва, а понятията български език, азбука, просвета минават в периферията на общественото внимание.

За народа, който прие словото на Бог. За българската писменост като свръхоръжието на Средновековна България и за обезоръженото българско съ-времие – говорим с историка и специалист по теория и история на културата доц. д-р Веселина Вачкова, директор на Историческия музей в Перущица.

Тенденцията към обезбългаряване и загуба на българския дух и съзнание – този тревожен процес, особено сред българите зад граница, ще коментираме с Веска Кокалчева, преподавател с 45-годишен стаж, която от 18 години живее в Лондон и е работила в две български училища там, сега е учител на свободна практика.

За шумната говорилня, в която живеем, за преупотребата на думите, която ги прави невадилни, за наближаващото време на мълчанието – върху този фокус ще разсъждаваме с Ина Иванова, писател, поет и градски образ с женско лице. Тя е тазгодишния носител на  Награда „Пловдив“ в раздел „Художесвена литература и хуманитаристика“ за сборника с разкази "И винаги любовта".

Калиграфите са възвишени хора и ако са повече, могат да вдигнат нивото на културата и на народа ни. За изписването на българската азбука, която е боговдъхновената и сакрална, но и много демократична, говорим с Антоанета Кисьова, калиграф и иконописец. В днешния празничен ден тя демонстрира как се изписва Старобългарско уставно писмо в двора на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария Пловдив.

В началото с репортажа си Даниела Добрева ще ни направи съпричастни на днешния празник 24 май в Пловдив.

С всички събеседници ще разсъждаваме върху възможностите и начините да се преодолее всеобщото обезбългаряване и бездуховност от народа, който според чужденците е с непредсказуема тактика и неуловима идентичност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Точно днес" за Пловдив - хълмове, памет и избори

Библиотека „Седемте хълма“ събира  историческата памет на Пловдив, за да я съхрани  и предаде на идните поколения. Точно днес, на 26 септември ще се състои представянето на шестте романа на издателска къща "Хермес". За идеята и избраните книги в поредицата с издателя Стойо Вартолоеев разговаря Кремена Данева . В Пловдивски панаир ще се открие..

публикувано на 25.09.24 в 15:05

Есен като лято в "Ден след ден"

Първите дни на есента все още се радваме на хубаво, почти лятно време, но се усеща и новия сезон. Както на политическата сцена, така и в потока от събитията преди предзиборната кампания.  В следобедната програма на Радио Пловдив днес говорим за новите листи с кандидати, за очакванията от преди изборите на депутатите в края на октомври, за..

публикувано на 25.09.24 в 14:49

От спорта до космоса във „Вход свободен“

Говорим за „Ден на спорта в училище“, с Румяна Киризиева от „BG Бъди активен“. На 27-ми септември, близо 800 училища и детски градини ще отбележат десетото издание на инициативата. С Лъчезар Лечев темата ни е Космическа конференция – Пловдив 2024, за втора поредна година, на 28-и септември. Ще зададем въпроса, как носталгията помага?..

публикувано на 25.09.24 в 09:30

"Точно днес" на 25 септември

Сряда сутрин с темите от деня и коментари на актуални събития: Ясни са листтите и кандидатите за 51-ото Народно събрание, а броени дни преди старта на кампанията, питаме представители на основните политически партии за мотивите им да се включат в надпреварата и за посланията към избирателите. Ще говорим с Николай Цонев, бившият военен министър в..

публикувано на 24.09.24 в 17:05

"Ден след ден" на 24 септември

След летните месеци с относително по-малка информационна натовареност, от днес „Ден след ден“ се връща в обичайния си формат. Ето и част от темите:  В последния ден за регистрация на листите с кандидати за народни представите в Пловдив своите заявки направиха от ГЕРБ-СДС, БСП Обединена левица и Алианс за права и свободи, тоест частта от ДПС,..

публикувано на 24.09.24 в 14:46