Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потокът на времето „Ден след ден“

Търпението е изчерпано. Подбалканският път и проходът „Троян – Кърнаре“ са затворени предупредително за един час. Пътната блокада е организирана от кметовете на Карлово и селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. – Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново. Те настояват държавата да отпусне 38 милиона лева за възстановяване на разрушените от бедствието мостове, улици и дерета в Карловско.  Ако до 12 юни Междуведомствената комисия не се събере и не реши да бъдат отпуснати тези средства, кметовете са категорични, че протестът става безсрочен.

Днешния протест ще проследим на място с помощта на нашия репортер Иванка Петкова.

Ще говорим и за друг протест, но в Пловдив, където родители и бивши възпитаници на ОУ „Петър Берон“ се обявиха в защита на дисциплинарно уволнен учител по физическо, обвинен за блудство с ученички. Неговите защитници са категорични, че обвинението към него е несправедливо и изфабрикувано, за да бъде овакантено мястото му за човек на директора. За казуса и гледните точки по него е репортажът на Даниела Добрева.

И още:

Кога ще ни стигнат европейците, за които Съветът на Европа реши до 2030 година 40% от енергийния микс да е от възобновяеми източници? В България, в Рила, от половин век зелена енергия се произвежда от най-мощната на Балканите водна каскада "Белмекен-Сестримо-Момина клисура". Нейната мощност е сходна с тази на един ядрен реактор. За гигантската „зелена батерия“ на страната ни и огромния потенциал, който имат водните централи у нас ще говорим с д-р инж. Иван Желязков, който има дългогодишен управленски опит в енергетиката - член е на Съвета на директорите на „Централна енергоремонтна база“, бил е заместник-председател на Съвета на директорите на Националната електрическа компания.

Поглед към историята:

Какво символизира връщането на тленните останки на Цар Фердинанд в България? Приехме ли ние, българите, своята история и какви поуки се взехме от нея? За Фердинанд като една от най-противоречивите фигури в съвременната ни история, за плюсовете и минусите в неговото управление и за спекулациите, митовете и легендите за него ще говорим с проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН.

В слънчево-дъждвната сряда - 29 май, слушайте програма "Ден след ден" на Радио Пловдив. Започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" на Еньовден

Ако живеете на принципа "не ме е еня" за нищо, днес е различно  дори за вас. Днес  е Еньовден! Честито на  имениците и нека всички бъдем здрави! В магичната реалност на този ден ще се огледаме в легендите и обичаите послучай този необикновен празник на доброто вълшебство. Свежа музика, пъстри любопитности и интересни гости очаквйте в днешното издание на..

публикувано на 24.06.24 в 09:50

По стъпките на лятото "Точно днес" на 24 юни

В летен вариант "Точно днес" започва след новините на БНР в 7 и споделяме времето до 9.30 часа. Теми и гости в понеделник. Седмицата започва с Еньовден – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. На същата дата Православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се..

обновено на 23.06.24 в 17:17

Емоции и красота днес в Клуб "Неделя"

В поредното юнско издание на предаването Клуб "Неделя" ще бъдем вашата свежа и усмихната компания във времето между кафето и питието :)))  Началото поставяме с така популярния напоследък в България спорт пикълбол. Къде се заражда и кои са ползите от практикуването му, разказваме в репортаж на Иванка Петкова.  Даваме воля и на емоциите днес, но не тези,..

публикувано на 23.06.24 в 15:23

Лятно с „Шейкър“

Днес говорим за юли. С какво ще ни изненада? Ще разберете от астробюлетина, със Стефи Недевска. Очаквайте, редовната ни рубрика с Елена Шахънска. Тази неделя темата е за желанията и тяхното изпълнение. С Борис Зафиров и Лилия Секова говорим за проекта „Форум театър в училище“, който е към своя край. На 28 юни, учениците от ПГО „Ана Май“,..

обновено на 22.06.24 в 19:34
Галин Никифоров

Галин Никифоров в "Добро утро, ден!"

През тази седмица, преди лятната ваканция за "Добро утро, ден!" излъчваме разговора с писателя Галин Никифоров. Той участва в "Пловдив чете 2024" и беше гост на Радио Пловдив. Галин Никифоров (роден 1968 г.) е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. С писателя говорим  за България, времето и Пловдив, в първата част от..

обновено на 21.06.24 в 16:53