Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обратното броене на седмицата започва - "Точно днес"

Времето ни разтвори в лятната си аура, но място за летаргия няма. Седмицата ще бъде динамична, не само заради, климата и прогнозите, но и заради очакването в неделя България да вземе  решение за  себе си и за Европа в месеците напред. 

Посоките са това очакване са многопластови и доколкото ние сме във времето, но заедно с това задаваме  и посоката му, седмицата започва с  обратно  броене до изборния ден.

"Точно днес" ще разговаряме с за обществените нагласи и колебания, очакванията и възможните трудности в процедурата за вота " 2 в 1". 

Подред: Последното социологическо проучване на Агенция "Медиана", направено в периода 25 май - 1 юни 2024 г- чрез пряко стандартизирано интервю с 990 човека седмица преди изборите на 9 юни ще коментира социологът Кольо Колев

С политолога и изборен експерт Даниел Стефанов - преподавател в НБУ - разговор за спецификата на предизборната кампания 2 в 1  и възможните неясноти, съпътстващи изборния процес.

На книжния пазар излезе книгата "Китай в 10 думи" на китайския писател  Ю Хуа, израснал в безпросветните времена на Културната революция, но през следващите години превърнал се  в един от най-четените китайски белетристи. Сред важните  за него теми са цензурата, корупцията, историята, патриотизмът,  обществото, литературата. И въпреки че книгата е написана преди повече от 10 години и вече е преведена на повече от 20 езика, досега тя не е издадена в родната му страна. 

Българският превод дължим на китаиста и преподавател  в СУ "Св. Климент Охридски" Стефан Русинов, удостоен  за  принос в националната книжовна култура с Наградата "Христо Г.Данов". Ден преди срещата с него в Литературен салон "Петното на Роршах" ще разговарямесъс Стефан Русинов  във времето за култура след 9.00 ч.

Преди това  с журналиста и телевизионен водещ Георги Тошев  вдигаме завесата около знаково предстоящо събитие, което със сигурност ще се превърне в културен факт в няколко града на страната, сред които и Пловдив. 

На 12 юни в Драматичен театър Пловдив синът на Чарли Чаплин Юджийн Чаплин излиза пред българската публика, за да представи концерта Chaplin pianissimo с оригинална музика от филмите на великия комик. С този спектакъл България се включва в отбелязването на 135-та годишнина от рождението на Чаплин. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

А в рубриката "Добро утро, Ден" тази седмица гостува художникът Николай Няголов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 11 юли

В четвъртък сутрин с актуалното от деня и анализите на важните събития. До 9.30 и преди жегата да ни превземе - теми и събеседници: - Докъде стигна  почистването на река Марица, питаме отговорникът на обекта лесовъд Николай Талигаджиев от фирмата изпълнител.  -За политическите неизвестни и кризи, за не/възможните решения и има ли шанс изобщо да се..

публикувано на 10.07.24 в 16:51

Улично изкуство и кулинария днес във "Вход свободен"

Днес в предаването споделяме усмивки, добро настроение и чаша студена лимонада :))) и Ви призоваваме да останете с нас в горещия следобед.  Като начало ще Ви отведем към село Марково, съвсем близо до Пловдив, за да поканим всички деца на "Кулинарен клас с шеф Дидо".  Творческата работилница ще се проведе в читалище "Алеко Константинов", този петък...

публикувано на 10.07.24 в 09:30

В жегите "Точно днес"

За жегата навън, за отражението й върху здравето, за опасностите на пътя при екстремни температури, за политическите градуси ще говорим в утрото на сряда.  Ето част от събеседниците ни:  Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Тя има докторска степен по..

публикувано на 09.07.24 в 17:27

"Вход свободен" под лупата на юли

В началото на  лятото  градът се е оставил напълно на милостта на слънцето. Под тепетата се живее комфортно само сутрин и след полунощ. Всички разчитат само на живителния хлад на климатиците и благославят наум техническия прогрес. Вече сме в същинското сърце на юли и по тези места дебелата сянка  е единственото естествено спасение от безмилостната лупа..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

"Точно днес" по юлските горещи теми

Юли е времето за класации, опити за ново управление и горещо лято, в което кодът остава жълт.  За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан". Писателката Здравка Евтимова ще получи Националната литературна награда "Иван..

публикувано на 08.07.24 в 14:13