Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явлението "Величие" не трябва да се надценява

"Най-големият проблем на тези избори е рекордно ниската избирателна активност, която трябва да бъде изследвана в дълбочина. Тя делегитимира усилията на политическата класа за по-нататъшното развитие на България. А що се отнася до това - какво се случи на изборите - като че ли ще получим още от същото, което наблюдавахме през периода 2017-2020 година, ако не настъпят междувременно някакви промени". Това заяви политологът  Иво Инджов.

По думите му, България ще има кабинет кабинет със сигурност. Дори и да не бъде избран редовно, ще има служебно правителство с всичките му дефицити до следващите предсрочни избори.  Големият проблем е, че Парламентът, получил много по-големи властови правомощия, включително по време на предизборна кампания, ще бъде крайно нелегитимен. 

"Хората са уморени от шести поредни избори само в рамките на три години, без да има съществена промяна. Да, ГЕРБ са поотслабнали в сравнение с преди четири години,ДПС по-открито вече заявяват властта си, но България не върви напред. Това демотивира хората и те не искат да гласуват".

Най-видими са тези процеси в електората на ПП-ДБ, които са загубили 300 000 гласа, подчерта Инджов. БСП също е индикирала огромни загуби със сегашната си подкрепа от 150 000 гласа, което е скандално. "Чудя се защо Корнелия Нинова не подава оставка по примера на Христо Иванов".

Инджов потвърди също, че е разбрал за партия "Величие" между другото, без да я асоциира с партия, която е възможно да влезе в Парламента.

 "Трябва да се проучат причините за такъв тип протестен вот, който става възможен, поради комбинация от няколко фактори - силна регионална икономическа база на партията, бизнес национализъм, който дава възможност за изграждане на структури по места   и силното му влияние в социалните мрежи с присъствие в тях на най-разпознаваемото лице. В социалните мрежи всеки търси това, което да препотвърди неговите възгледи за света, независимо дали са верни или скандални".

"Величие" олицетворява част от протестния вот, защото такъв имаше и по отношение на ПП-ДБ, чиито гласоподаватели в голяма част са останали вкъщи. Явлението "Величие" обаче не трябва да се надценява, тъй като досега е имало и по-зрелищни пробиви на национализма в Парламента в лицето на "Атака" през 2005 г. Причините за появата на партията обаче трябва да бъдат категорично анализирани.

За възможно съставяне на правителство ГЕРБ-СДС, ДПС все още ИТН не са заявили подкрепа.

 "Борисов обаче не иска да управлява само с ДПС. Генезисът на ИТН е анти ГЕРБ и в началото поне - анти ДПС. Можем да разсъждаваме обаче за програмно-експертно правителство  ИТН. Тогава бариерите биха паднали по-лесно. Не виждам обаче как ИТН би подкрепило правителство на ГЕРБ и ДПС и би участвало в него, ако министър-председател е Бойко Борисов. Трябва да има все пак някакви компромиси и от трите страни, ако такава хипотетична прогноза се сбъдне".

Инджов допусна "ще има надцаквания, ритания по кокалчетата за печелене на по-добри преговорни позиции за сформиране на мнозинство, но то не е вързано в кърпа". 

Той бе категоричен, че ако следващото правителство бъде създадено и подкрепено под една или друга форма от ГЕРБ и ДПС и ИТН, то няма да издържи дълго и ще бъде преходно, особено ако Делян Пеевски получи силни властови позиции. Ако такова правителство все пак бъде създадено, зависи как то ще се представи на обществеността".

Сценарият Борисов - президент, Пеев - премиер обаче е абсолютно нереалистичен, тъй като това ще обедини протестите от 2013 и 2020. 

Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00