Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явлението "Величие" не трябва да се надценява

"Най-големият проблем на тези избори е рекордно ниската избирателна активност, която трябва да бъде изследвана в дълбочина. Тя делегитимира усилията на политическата класа за по-нататъшното развитие на България. А що се отнася до това - какво се случи на изборите - като че ли ще получим още от същото, което наблюдавахме през периода 2017-2020 година, ако не настъпят междувременно някакви промени". Това заяви политологът  Иво Инджов.

По думите му, България ще има кабинет кабинет със сигурност. Дори и да не бъде избран редовно, ще има служебно правителство с всичките му дефицити до следващите предсрочни избори.  Големият проблем е, че Парламентът, получил много по-големи властови правомощия, включително по време на предизборна кампания, ще бъде крайно нелегитимен. 

"Хората са уморени от шести поредни избори само в рамките на три години, без да има съществена промяна. Да, ГЕРБ са поотслабнали в сравнение с преди четири години,ДПС по-открито вече заявяват властта си, но България не върви напред. Това демотивира хората и те не искат да гласуват".

Най-видими са тези процеси в електората на ПП-ДБ, които са загубили 300 000 гласа, подчерта Инджов. БСП също е индикирала огромни загуби със сегашната си подкрепа от 150 000 гласа, което е скандално. "Чудя се защо Корнелия Нинова не подава оставка по примера на Христо Иванов".

Инджов потвърди също, че е разбрал за партия "Величие" между другото, без да я асоциира с партия, която е възможно да влезе в Парламента.

 "Трябва да се проучат причините за такъв тип протестен вот, който става възможен, поради комбинация от няколко фактори - силна регионална икономическа база на партията, бизнес национализъм, който дава възможност за изграждане на структури по места   и силното му влияние в социалните мрежи с присъствие в тях на най-разпознаваемото лице. В социалните мрежи всеки търси това, което да препотвърди неговите възгледи за света, независимо дали са верни или скандални".

"Величие" олицетворява част от протестния вот, защото такъв имаше и по отношение на ПП-ДБ, чиито гласоподаватели в голяма част са останали вкъщи. Явлението "Величие" обаче не трябва да се надценява, тъй като досега е имало и по-зрелищни пробиви на национализма в Парламента в лицето на "Атака" през 2005 г. Причините за появата на партията обаче трябва да бъдат категорично анализирани.

За възможно съставяне на правителство ГЕРБ-СДС, ДПС все още ИТН не са заявили подкрепа.

 "Борисов обаче не иска да управлява само с ДПС. Генезисът на ИТН е анти ГЕРБ и в началото поне - анти ДПС. Можем да разсъждаваме обаче за програмно-експертно правителство  ИТН. Тогава бариерите биха паднали по-лесно. Не виждам обаче как ИТН би подкрепило правителство на ГЕРБ и ДПС и би участвало в него, ако министър-председател е Бойко Борисов. Трябва да има все пак някакви компромиси и от трите страни, ако такава хипотетична прогноза се сбъдне".

Инджов допусна "ще има надцаквания, ритания по кокалчетата за печелене на по-добри преговорни позиции за сформиране на мнозинство, но то не е вързано в кърпа". 

Той бе категоричен, че ако следващото правителство бъде създадено и подкрепено под една или друга форма от ГЕРБ и ДПС и ИТН, то няма да издържи дълго и ще бъде преходно, особено ако Делян Пеевски получи силни властови позиции. Ако такова правителство все пак бъде създадено, зависи как то ще се представи на обществеността".

Сценарият Борисов - президент, Пеев - премиер обаче е абсолютно нереалистичен, тъй като това ще обедини протестите от 2013 и 2020. 

Интервюто - звуковия файл: Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Киряков

Вероятността да отидем на нови избори е по-голяма

На 19 юни се потапяме в политическия дневен ред, защото отново ще чуем тържественото обещание на депутатите да работят в интересите на народа. За преговорите по съставяне на правителство, за възможните коалиции, разговор с политолога  Георги Киряков . Политологът смята, че може да се очаква кабинет с мандата на ГЕРБ, но ще е най-малко от три..

публикувано на 19.06.24 в 09:56

ГЕРБ може да предложи Борисов за председател на НС

  "Не трябва да подценяваме възможността Борисов да играе оригинални ходове. Например, изобщо няма да се учудя, ако утре ГЕРБ предложи него за председател на Народното събрание", коментира в студиото на Радио Пловдив социологът Андрей Райчев. Според него криза около избора на председател на парламента би била абсолютно безсмислена и изкуствена.  Според..

публикувано на 18.06.24 в 16:23

Вторичните трусове след първия във вторник ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41