Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явлението "Величие" не трябва да се надценява

"Най-големият проблем на тези избори е рекордно ниската избирателна активност, която трябва да бъде изследвана в дълбочина. Тя делегитимира усилията на политическата класа за по-нататъшното развитие на България. А що се отнася до това - какво се случи на изборите - като че ли ще получим още от същото, което наблюдавахме през периода 2017-2020 година, ако не настъпят междувременно някакви промени". Това заяви политологът  Иво Инджов.

По думите му, България ще има кабинет кабинет със сигурност. Дори и да не бъде избран редовно, ще има служебно правителство с всичките му дефицити до следващите предсрочни избори.  Големият проблем е, че Парламентът, получил много по-големи властови правомощия, включително по време на предизборна кампания, ще бъде крайно нелегитимен. 

"Хората са уморени от шести поредни избори само в рамките на три години, без да има съществена промяна. Да, ГЕРБ са поотслабнали в сравнение с преди четири години,ДПС по-открито вече заявяват властта си, но България не върви напред. Това демотивира хората и те не искат да гласуват".

Най-видими са тези процеси в електората на ПП-ДБ, които са загубили 300 000 гласа, подчерта Инджов. БСП също е индикирала огромни загуби със сегашната си подкрепа от 150 000 гласа, което е скандално. "Чудя се защо Корнелия Нинова не подава оставка по примера на Христо Иванов".

Инджов потвърди също, че е разбрал за партия "Величие" между другото, без да я асоциира с партия, която е възможно да влезе в Парламента.

 "Трябва да се проучат причините за такъв тип протестен вот, който става възможен, поради комбинация от няколко фактори - силна регионална икономическа база на партията, бизнес национализъм, който дава възможност за изграждане на структури по места   и силното му влияние в социалните мрежи с присъствие в тях на най-разпознаваемото лице. В социалните мрежи всеки търси това, което да препотвърди неговите възгледи за света, независимо дали са верни или скандални".

"Величие" олицетворява част от протестния вот, защото такъв имаше и по отношение на ПП-ДБ, чиито гласоподаватели в голяма част са останали вкъщи. Явлението "Величие" обаче не трябва да се надценява, тъй като досега е имало и по-зрелищни пробиви на национализма в Парламента в лицето на "Атака" през 2005 г. Причините за появата на партията обаче трябва да бъдат категорично анализирани.

За възможно съставяне на правителство ГЕРБ-СДС, ДПС все още ИТН не са заявили подкрепа.

 "Борисов обаче не иска да управлява само с ДПС. Генезисът на ИТН е анти ГЕРБ и в началото поне - анти ДПС. Можем да разсъждаваме обаче за програмно-експертно правителство  ИТН. Тогава бариерите биха паднали по-лесно. Не виждам обаче как ИТН би подкрепило правителство на ГЕРБ и ДПС и би участвало в него, ако министър-председател е Бойко Борисов. Трябва да има все пак някакви компромиси и от трите страни, ако такава хипотетична прогноза се сбъдне".

Инджов допусна "ще има надцаквания, ритания по кокалчетата за печелене на по-добри преговорни позиции за сформиране на мнозинство, но то не е вързано в кърпа". 

Той бе категоричен, че ако следващото правителство бъде създадено и подкрепено под една или друга форма от ГЕРБ и ДПС и ИТН, то няма да издържи дълго и ще бъде преходно, особено ако Делян Пеевски получи силни властови позиции. Ако такова правителство все пак бъде създадено, зависи как то ще се представи на обществеността".

Сценарият Борисов - президент, Пеев - премиер обаче е абсолютно нереалистичен, тъй като това ще обедини протестите от 2013 и 2020. 

Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49