Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намираме златната среда в местния парламент на Пловдив

Още като встъпвах в длъжност, колкото и изненадващо да беше за мен и колегите ми, аз казах, че ще бъда един обединител на всички политически сили - няма червени, няма сини, няма ляво, няма дясно. Мисля, че за тези няколко месеца от началото на мандата успяхме да постигнем едно добро ниво на диалог между общинските съветници от различните политически сили. 

Това заяви пред Радио Пловдив председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас Узунов, който на днешната сесия ще прпедстави първия отчет за работата на местния парламент за периода от ноември м.г. до края на този април.

Успяваме да намерим златната среда между различните виждания, посочи Узунов. По думите му, при гласуването се вижда, че хората наистина мислят за развитието на Пловдив и неговите граждани.

Дасега са проведени 11 заседания на местния парламент, отчете председателят. Той смята, че проблемите, свързани с националната политика, не бива да пречат на местно ниво. Не трябва да стигаме в конфронтация с отделните политически сили, нужно е да взимаме правилните решения, коментира Узунов. 

Той отличи приемането на бюджета на Пловдив като най - важното решение на съветниците досега и подчерта, че гласуването е било единонудшо.

Узунов отличи още решенията, свързани с инфраструктурата, разпореждането с общинска собственост и образованието. 

Статистиката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров има най - много внесени предложения в Общинския съвет - общо 104, за периода ноември - април. 

Следват заместник-кметовете Иван Стоянов, Пламен Панов, Тошо Пашов, Женя Петкова, Николай Бухалов. 

Най - малко, само едно внесено предложение, има заместник-кметът по транспорт Савина Петкова. 

11 предложения е внесъл председателят на Общинския съвет Атанас Узунов.

От групите на политическите сили на местния парламент най - активни са били съветниците от "Възраждане", "Браво, Пловдив" и ПП-ДБ.

Коментирайки данните, председателят Атанас Узунов изведе ГЕРБ като най - активна група. Изводът той направи на база сбора от предложения - на кмета Димитров 104, на заметника му Иван Стоянов 34, на самия Узунов 11 и т. н.

Панагюрското злато

Като пловдивчанин заставам и ще подкрепя декларацията на "Браво, Пловдив", но в крайна сметка решението го взема министърът на културата. Съкровището е открито на територията на област Пловдив, би било редно да бъде в Археологическия музей в Пловдив. Но не е маловажен и въпросът за неговото пътуване по света, коментира Узунов.

Като една от най - важните задачи на съветниците той определи избирането на омбудсман на Пловдив. Той изрази надежда този избор да се осъществи до тази есен. 

Интервюто на Антония Попова с Атанас Узунов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14