Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев.

Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата прогноза.

Спаред него поцесите, които се случват в България и изглеждат задънена улица, поредица о избори и неуспешни формули за съставяне на правителство са всъщност един дълъг, но оздравителен процес за обръщане на страницата от дългото управление на Борисов и неговите аватари. Този процес не може да не роди нова алтернатива, смята Слави Василев. 

"Тя чука на вратата и естествено имам пред вид авторитета и тежестта на президента Радев, защото, рано или късно, той трябва да осъзнае, че без него трудно ще се случат процесите в българската политика".

Слави Василев добави очакването КС да вземе решение за промените в основния закон, свързани със служебните превителства. По думите му, ако той успее да си върне контрола върху служебните кабинети, това все повече ще показва, че алтернативата е той - единственият останал легитимени автентичен център на власт в страната.

Що се отнася до създаването на политически проект на Румен Радев Слави Василев прогнозира, че очакванията на хората са силни и такъв би се реализирал бързо. Напълно е възможно е да се случи за два месеца. 

В  коментар на злополучния му опит с подкрепата на ПП и после разочарованието, след което ги нарече "шарлатани", Василев обясни, че това е било изскване на тогавашната конюнктура. 

Ако реши да се включи в политическата битка Радев вече няма да го прави с подставени лица, а  лично, прогнозира политологът.

Той прогнозира, че резултатът от предсрочни избори ще е по- различен, само, ако президентът се включи с проект, иначе ще се повтори същата невъзможност за изход от политическата криза.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29