Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Иво Инджов
Снимка: БНР

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив. 

Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на седмицата. 

"Ясно е, че Доган повече не може да работи с Пеевски, макар че възходът на Пеевски като дефакто лидер на ДПС се дължи тъкмо на Доган. Имаме сблъсък между двама политици, които аз бих нарекъл политически олигарси, защото те имат и голяма икономическа власт и сега няма място и за двамата под слънцето. Като че ли Доган е в много по-добра позиция, защото той е основател на ДПС, той е икона за обикновените депесари и държи повече от местните структури. Пеевски пък контролира по-голяма част от парламентарната група и сблъсъкът ще е кой какви ресурси може да извади, но като че ли в стратегически план предимството е на страната на Доган", смята Инджов. 

По думите му не е ясно за какво начало говори Пеевски в изявлението си от снощи, след като той е начело в списъка "Магнитски" за България с лицата, които са санкционирани за корупция в САЩ и по аналогичен закон във Великобритания. 

"Пеевски има нужда да бъде начело на ДПС, да участва в различни конфигурации за определяне на изпълнителната власт. Като човек, който разполага с голяма политическа власт, се счита, че той контролира голяма част от съдебната система, службите, прокуратурата, също така и част от регулаторите. И ако той загуби тази политическа власт, няма да може да изпълнява тези функции, освен това няма да може да ребрандира образа си, да се показва като най-отявленият евроатлантик, един вид, като по-голям католик и от папата през последните месеци, опитвайки се да създаде условия, при които да бъде изваден от списъка "Магнитски". Така че никакво ново начало не може да има, просто трябва да видим кой от двата лагера притежава по-големи ресурси, за да приключи с другия", посочи политологът. 

Той припомни, че в ДПС винаги е имало центробежни процеси и като пример даде създаването на партия ДОСТ през 2012 година от Лютви Местан след прогонването му от ДПС. "Тогава тази организация се представи много добре на парламентарните избори и отчупи доста апетитна хапка от електората на ДПС. Сега не знам дали ще се стигне до подобен вид разцепление, но е видно, че Доган е по-слаб, в сравнение с преди, а Пеевски е много силен. Въпреки това стратегическото преимущество е на страната на Доган", изтъкна Инджов. 

Според него напрежението е тлеело в ДПС още преди ДПС да заеме ясна позиция за или против първия мандат за съставяне на правителство и това е довело до ескалация на ситуацията. 

"Случващото се с ДПС е много сериозно не само с партията, но и с държавата, защото движението е втора политическа сила поне номинално и при тази ниска избирателна активност на последните избори, тежестта на движението нарасна. Затова процесите в тази партия се отразяват пряко и върху държавното управление", каза Иво Инджов. 

По думите му до сформиране на експертен или технически кабинет няма да се стигне, тъй като парламентът е в насипно състояние и е изключително много парцелиран между шестте партии, а освен това има доста независими депутати. "Съотношението на силите е такова, че не предполага съставяне на кабинет, който да получи трайна подкрепа заради непреодолимите различия между парламентарно представените партии. Големите партии вече са средно големи, нямат такава мощ, както преди и няма кой да поведе бащината дружина към по-добри времена и създаване на по-устойчиво правителство, което да изкара поне една година. При това положение алтернативата е избори наесен отново", подчерта политологът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23