Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била.

След вчера ДПС изгуби окончателно втория мандат. Епистоларните нападки между  Доган и Пеевски, доведоха да изключване на 17 депутати от партията след предишните шестима,  но последвалата инерционната вълна на отцеплението изведе от групата на ДПС и още двама по тяхна самоинициатива. Парламентарната група на партията остана с 25 депутати в 50-то Народно събрание и вече е четвърта политическа сила.

Докъде ще доведе разривът в партията и как турбулентните процеси в нея ще се отразят на политическия живот в държавата? Темата ще коментираме с Гюнер Тахир – бивш член на ръководството на ДПС.

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас.

За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив.

Защо професията планински водач у нас вече не съществува и упражняващите тази дейност работят основно нелегално,  и още - познаваме ли българските планини, които, според автора на едноименната книга Момчил Цветанов, са 39?

За един различен тип туризъм в горещите летни дни, за които България е благословена територия – разговор с планинския водач и консултант на „Diskcovery channel“, „Insight.tv“ и др.

Балетната трупа на Опера Пловдив заедно с Оркестъра и диригента Диян Чобанов канят  на нов танцов прочит на безсмъртната трагедия на Шекспир „Ромео и Жулиета“ по музика на Сергей Прокофиев. Премиерата е в рамките на Opera Open на Античния театър през фантазията на световноизвестната хореографка Валентина Турку. С ръководителя на балета Мариана Крънчева разговаря Живка Танчева.

За книгата на Йорданка Белева „Централна емисия“, в която, според поета Йордан Велчев, смъртта и отсъствията  не отнемат, а добавят в живота ни – с авторката разговаря Стоян Терзиев.

А „Добро утро Ден“ в последния ден на седмицата ни връща към спомените на актрисата Мария Генчева за началото на професионалния й път и сбъдването на мечтите по пътя към себе си. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30

"Точно днес" на 11 юли

В четвъртък сутрин с актуалното от деня и анализите на важните събития. До 9.30 и преди жегата да ни превземе - теми и събеседници: - Докъде стигна  почистването на река Марица, питаме отговорникът на обекта лесовъд Николай Талигаджиев от фирмата изпълнител.  -За политическите неизвестни и кризи, за не/възможните решения и има ли шанс изобщо да се..

публикувано на 10.07.24 в 16:51

Улично изкуство и кулинария днес във "Вход свободен"

Днес в предаването споделяме усмивки, добро настроение и чаша студена лимонада :))) и Ви призоваваме да останете с нас в горещия следобед.  Като начало ще Ви отведем към село Марково, съвсем близо до Пловдив, за да поканим всички деца на "Кулинарен клас с шеф Дидо".  Творческата работилница ще се проведе в читалище "Алеко Константинов", този петък...

публикувано на 10.07.24 в 09:30

В жегите "Точно днес"

За жегата навън, за отражението й върху здравето, за опасностите на пътя при екстремни температури, за политическите градуси ще говорим в утрото на сряда.  Ето част от събеседниците ни:  Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Тя има докторска степен по..

публикувано на 09.07.24 в 17:27