Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАК обяви първата си стипендиантска програма


Християн Даскалов от Европейски цифров информационен хъб "Тракия"разясни на слушателите на Радио Пловдив подробностите по обявената от Българската асоциация по киберсигурност стипендиантска програма.
Стипендиантската програма на Българската асоциация по киберсигурност /БАК/ осигурява пет едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско е-образование в света, Coursera.
Петима отличени ще получат достъп до над 7000 курса и специализации от над 300 водещи университета и корпорации като Stanford, Yale, Berkeley, Google, AWS, Microsoft и др., достъпни през глобалната платформа Coursera.
На всеки от избраните ще бъдат определени персонални ментори, които ще подготвят за тях индивидуализирани обучителни пътеки с курсове в сферата на киберсигурността, които да следват в период от 12 месеца. След края на програмата на успешно преминалите я ще бъдат предложени стажове, заетост и съвместни проекти с организациите – членове и партньори на БАК.
В партньорство с едноименната фондация, един от стипендиантите ще получи специална награда на името на доц. Алексей Петров, която осигурява едногодишен достъп до всички обучителни курсове на академията „Cyber 360″. Кибер-академията, която е с дългогодишен опит в обучението на етични хакери и ИТ специалисти за публичния и частния сектор, е сред партньорите на БАК при реализацията на пилотната образователна инициатива.
За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват млади хора между 16 и 29 г. с интереси в сферата на киберсигурността, без ограничения за тяхното местоживеене, академичен профил или професионален опит.
Със своите концепции кандидатите ще спомогнат за успешната реализация на най-важния проект на Българската асоциация по киберсигурност – „Cyber4AllSTAR“, познат още като ЕЦИХ „Тракия“.
Чрез проекта „Cyber4AllSTAR“, финансиран по програма „Дигитална Европа“ на Европейската комисия и националната „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна специализация“, Българската асоциация по киберсигурност, съвместно с експерти от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, Съюза за стопанска инициатива, ЦИХ „Тракия“ и Община Пловдив, предоставят безвъзмездни услуги за бизнеса в сферата на киберсигурността – от обучения, през оценки на риска и уязвимостите, до тестове за проникване в софтуерни системи и компютърни мрежи.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кино на открито и боровинкови нощи през юли

Кино на открито на фестивала „Боровинкови нощи 2024“, на хижа „Амбарица“, в Централен Балкан. Една от най-трудно достъпните и отдалечени от населени места хижи, в България. Приказно място, където периодично, заедно с доброволци, се организира фестивалът "Боровинкови нощи", в който се включва и екипът на „Кинематограф“, за да сподели..

обновено на 25.07.24 в 16:04

Загадки, тайни и любов в новия роман на Гергана Лаптева

Гергана Лаптева е българска писателка и геоложка. Тя завършва училището по изящни изкуства „Илия Петров“, със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Геология, палеонтология и полезни изкопаеми“. Работи като завеждащ отдел „Култура“, в Български антарктически институт..

обновено на 24.07.24 в 11:40

Отворена покана за кампанията „НЕ на незаконните сметища“

Сдружение „BG Бъди активен“ стартира отворена покана за НПО организации, спортни клубове и образователни институции. Инициативата има за цел да насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи във връзка с кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства. „Кампанията стартирахме преди..

обновено на 22.07.24 в 14:28

„Алтер его” - с усмивка за мързела и специален гост

Летните издания на „Алтер его” продължават. В жегите, когато сме в отпуска или усилено се готвим за нея, ще се заиграем с темата  за мързела. Освен това ще ви припомним едно забавно, но не и несериозно интервю с Крум Филипов.   Няма да ви подмине и поредният ни смехомаратон. А музиката този път ще бъде тонизиращ мелодичен рок! „Алтер..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Фестивал на забавленията за деца утре в Пловдив

На 20-ти и 27-ми юли от 17:00 до 21:30 часа в Пловдив ще се проведе първият Фестивал на забавленията за деца. Събитието ще се случи на територията на Младежки хълм, Plovdiv STAGE PARK / обособената зона за деца/. Входът е свободен! Така всички малки и големи любознайковци ще бъдат част от различни и забавни работилници, спортни занимания и много..

публикувано на 19.07.24 в 16:11