Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „Св. Георги“.

"Когато има замърсяване на въздуха вследствие на пожари, първото нещо, което човек трябва да направи, ако е в собствения си дом, е да затвори прозорците и по възможност да не излиза навън. Ако това се налага, добре е да се носят предпазни маски. Моите наблюдения са обаче, че нещата с маските не седят добре. Дори по време на ковид пандемията беше доста трудно да се прилага това защитно средство", посочи доц. Ходжев. 

Според него носенето на маски е въпрос на манталитет. Той изрази надежда, че младото младото поколение ще има по-отговорно отношение по отношение на собственото си здраве. 

По думите на пневмолога при подобни бедствия системата за ранно предупреждение трябва да уведомява гражданите, но на този етап тя върви на приливи и отливи. "Мисля, че в бъдеще нещата ще се развият в по-позитивен план, особено като сравним нещата в миналото, с Чернобил и т.н. Сега има нагласа хората да бъдат предупредени, но не всичко все още сработва както трябва", смята лекарят. 

Началникът на пневмо-фтизиатричната клиника в УМБАЛ "Свети Георги" разкри как влияят фините прахови частици (ФПЧ) на човешкото здраве. "Когато имаме някакво бедствие, каквото е един пожар, на практика се отделят ФПЧ с много малък диаметър. По-големите частици се отлагат в горните дихателни пътища и могат да доведат до тяхното дразнене и до кашлица. По-опасни обаче са фините прахови частици, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове и да предизвикат проблеми за пациенти с бронхиална астма и ХОББ. Може да се получи обостряне на тези заболявания и да настъпи пристъп на задух, което е едно драматично и спешно състояние и изисква лекарска помощ", подчерта той. 

Според пневмолога хронично замърсяване на въздуха обикновено се случва при някои климатични промени. "Например, когато има мъгла и ако това нещо често се повтаря, замърсяването на въздуха става рисков фактор за редица белодробни и сърдечно-съдови заболявания и също води до рискове за развитие на карцином на белите дробове - най-честия карцином при мъжете в България. Но подчертавам, че основният фактор е тютюнопушенето. Белите дробове са създадени в тях да влиза само чист въздух. Всичко друго може да доведе до проблеми", обясни специалистът. 

Пой напомни, че СЗО гледа много сериозно на проблема с мръсния въздух, тъй като има тенденция към завишаване на тези случаи там, където въздухът не е достатъчно чист. 

Чуйте още в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23