Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Река Марица ще бъде домакин на детски фестивал на изкуствата

| обновено на 05.08.24 в 17:02 | Интервю

Пилотното издание на фестивала "Ние сме децата на реката" е под мотото “Преоткрий природата в твоя град”. Програмата на фестивала ще включва разнообразие от дейности, подходящи за всички възрасти. Еднодневното събитие e на 21 септември, от 10 часа, в района на моста на Водната палата, в Пловдив. Това събитие има за цел да обедини различни форми на изкуство и култура, като същевременно насърчава оценяването на естествената красота на реката и популяризира концепцията за зелен град, и зелена култура сред децата и техните семейства.

„Фестивалът е повече от просто забавление, той вдъхновява децата да изследват своите интереси и таланти, в една красива и природосъобразна среда. Ние сме се насочили към всички възрасти, но акцентът и фокусът са децата. Нашата мисия е да създадем трайно въздействие върху пловдивчани и да насърчим у тях ценностите на устойчивостта, опазването на околната среда и зелената култура, и холистично съобразен живот. Чрез комбиниране на различни форми на изкуство, образование и спортни дейности, ние вярваме, че фестивалът ще бъде вълнуващо и запомнящо се преживяване за всички участващи“, споделя Мира Мохсен, един от организаторите на фестивала и част от фондация „InBetween“, която работи за това да свързва изкуството и природата. Събитието е част от програмата „Зелена Култура – Зелен Град“ на Пловдив, Европейска столица на културата 2019.

Програмата включва разнообразие от дейности, подходящи за деца от всички възрасти, включително работилници за изкуство, музикални изпълнения, спортни активности, йога практики и образователно-дискусионни панели. Част от темите, на които ще бъде обърнато специално внимание са – значението на зелените пространства в градска среда, устойчиви транспортни решения, енергийна ефективност, намаляване на отпадъците и рециклиране. Специално място на фестивала ще има скултурата „Дърво на желанията“. 

„Това е една скулптура, която ни замисля за рециклирането и намаляване на отпадъците. Самото дърво ще бъде изработено от рециклирани материали. Идеята е дървото да бъде като свързващо звено между децата, жителите на града и Общината. Всеки ще може да постави на него бележки, рисунки или някакви символични знаци, които да бъдат като обмяна на информация, като кореспонденция. После, тези бележки или писма ще бъдат оформени и изпратени към Общината за бъдещи инициативи, и проекти насочени към създаване на по-устойчив град“, казва още Мира Мохсен, която е и автор на артистичната скуптура от рециклирани материали. Дървото ще бъде изработено с помощта на доброволци.

За образователно-дискусионните панели са поканени различни специалисти, които се занимават с градско планиране, имунология и здраве, медитация и други. Освен това, образователно-дискусионните панели  ще бъдат с интерактивни и научни демонстрации. Децата ще могат да научат повече за екосистемата на реката, както и да участват в забавни експерименти. Като част от фестивала са предвидени приключенски зони и зона за релакс. В програмата е включено и театрално представление за деца.

По този начин, според организаторите, децата не само ще се забавляват, но и ще бъдат вдъхновени да оценят връзката между хората, града и природата.

Мира Мохсен е гост в предаването „Вход свободен“. 

Чуйте още, в прикачения файл.
По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – летен коктейл от усмивки

Ако си представим „Алтер его“ като лятно питие, тази събота ще ви сервираме истински  коктейл от весели истории, скечове и тонизираща музика!  Предлагаме ви да отпивате на малки глътки разнообразните ни хумористични рубрики, от които ще разберете що е то „романтична вечеря на свещи“, как не трябва да си правите застраховка, по какъв..

обновено на 24.08.24 в 14:11

Shake That Хълм навършва десет

Десетото издание на утвърдения пловдивски фестивал Shake That Хълм отново Ви очаква от 30.08.-01.09.2024. Събитието е разпознаваемо и любимо не само на пловдивчани, но и на хора от други градове. Тази година мотото е  10 години ЗАЕДНО!  От пилотното си издание през 2015г., пловдивският фест традиционно представя на публиката разнообразна..

публикувано на 22.08.24 в 16:00

Рок Орфей Фест този петък в Пловдив

Този петък 23-август Пловдив ще бъде разтърсен от първото издание на Рок Орфей Фест. Точно в 18:30 сцената на Лятно Кино Орфей ще бъде нажежена докрай от младите и многообещаващи банди Darzz, Coven 5, Astrea. Трите рок и метъл банди са основните организатори на събитието, като идеята им е то да се превърне в традиционен за града ни фестивал...

публикувано на 20.08.24 в 16:38

Изкуството на кристалотерапията

Кристалотерапията е алтернативна форма на лечение позната от древността. Връзката, която се създава между човека и кристала при всеки от методите на кристалотерапия и лечение с минерали, е не само на физическо, но и на енергийно ниво.  Срещаме ви с кристалотерапевта Дарина Димова, от която ще научим повече за инересните своиства на кристалите и..

публикувано на 20.08.24 в 14:17

Отбелязваме Деня на хуманитарната помощ

В Международния де на хуманитарната помощ говорим за доброволческия труд и за ангажиментите ни като граждани на нашето общество. Срещаме ви с Георги Влайков - доброволец в Аварийно спасяване - Пловдив. "Когато говорим за превенция, много е важно в един предстоящ сух сезон, без прогнози за валежи, всеки стопанин да се погрижи за тревите около имота..

публикувано на 19.08.24 в 14:44