Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветовете на август -"Точно днес"

И в последния делови ден от седмицата август носи жега и мечти. Първото е видимо освен по термометъра, но и по всеобщия контекст на информационните потоци, които ни заливат със сюжети на абсурда  в житейски и в политически ракурс.

Мечтите пък  остават животоспасителният елемент на лятото, а "Точно днес"  в опит да сбъднем  някои от тях,  избираме с разговорите за книги, музика и театър.

В Световния  ден на любителите на книги, който се отбелязва на 9-ти август чрез различни инициативи в множество държави по света, насърчаващи четеното, да си спомним думите на Гьоте: "няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо и да не обогати душата си". 

Даниела Добрева попита пловдивчани обичат ли да четат и провери увеличили ли са се любителите на книгите в пловдивската НБ "Иван Вазов".

17 000 свещи ще бъдат запалени на сцената на Античния театър, на която вечерта ще излезе джазмузикантът Боби Вълчев. Събитието следва опита от миналата година, когато на Бунарджика  грейнаха 1000 свещи. За световните рекорди за музика на свещи и посланията на предстоящия концерт - с Боби Вълчев разговаря Яница Марова.

На сцената на Античния театър на 13-ти август ще бъде представен спектакълът на Драматично-куклен театър Шумен "Васил Друмев" "Робин Худ" под режисурата на Бойко Илиев.

Това е първото от трите заглавия, с които трупата гостува в Пловдив със специалното участие на  Николай Илиев - актьор, режисьор, сценарист и продуцент на филми и актрисата Елена Петрова. За ролята на Принца на разбойниците Робин Худ и спектакъла - поканата за театър правим в диалог с Николай Илиев.

В сряда НС прие попривки в Закона за предучилищното и училищното образование, в които беше записана дефиниция за "нетрадиционна сексуална ориентация" и беше забранено популяризирането й. Юристи вече посочиха, че новите норми са в разрез с Европейската конвенция за правата на човека и други международни и вътрешни нормативни актове. Притеснени, защото няма яснота как точно да се прилагат законовите промени, посочиха в декларация и от Сдружението на училищните директори. 

Защото през 21 век теми, които особено вълнуват младите хора, трябва да да остават табу и крият ли подводни камъни направените законови поправки - събеседник по темата - юристът и преподавател в СУ "Климент Охридски" доц. Христо Христев.

След "вторичните трусове от злополучните промени в Конституцията, които имат дори по разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане", по думите на президента Румен Радев, той даде старт на  консултациите за съставяне на Служебен кабинет с парламентарните формации. От ГЕРБ коментираха, че ще отидат от уважение с пасивна тактика и мълчаливи.

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Даниела Пастармамджиева.

А в "Добро утро, Ден" се връщаме към гостуването в тази рубрика на джазмузиканта Огнян Видев и неговия разказ за началото и първия му "разговор" с китарата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с доц. Меглена Златкова

Меглена Златкова е гостът ни тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ - преподавател и изследовател в областта на етнологията и антропологията.  Тя е доцент, ръководител е на катедра „Етнология“  и заместник-декан на Философско-историческия факултет в Пловдивския университет. Интересува се от културното многообразие на групи и общности, от..

обновено на 08.08.24 в 16:36

"Вход свободен" - как да подредим дома и мислите си

Лятото е време за почивка, споделена с обичани хора, време е за забавяне на темпото, но...лятото е време за ремонт! Ето как с едно изречение можем да вдигнем нивата на стрес и да пожелаем монотонното ежедневие на делничния ден в офиса. Е, няма как, и почивката и ремонта са част от живота ни! Днес ви предлагаме няколко идеи за преминаване през процеса на..

публикувано на 08.08.24 в 09:30

"Точно днес" на 08.08. по стълбицата на деня

Лятното настроение обзема постепенно всички у нас, останалите в пленарна зали депутати вече мислят как да излязат в отпуск и да проведат наесен поредните избори. За възможните варианти за следващ служебен премиер, за това - кой какво ще спечели и изгуби през октомври, анализ на политолога Страхил Делийски . Две музикални звезди от Пловдив гостуват на..

публикувано на 07.08.24 в 14:42

Литературно четене и жива библиотека във "Вход свободен"

В сряда споделяме заедно с Вас следобедните часове и обещаваме значими събития и срещи с интересни гости. Всичко това гарнирано с хубава музика и усмивки, за разкош :)))) Минути след 13:30 ще се пренесем в магията на Родопа планина. В това начинание ще ни съдейства Виолета Радкова, управляващ директор на фондация "Елизабет Костова", с която заедно ще..

публикувано на 07.08.24 в 09:30

С летни емоции "Точно днес" на 7 август

Лято е. Време за пътуване, почивка и споделени минути с ефира ни. Радиото е най-добрият вариант в сряда сутрин да сте добре информирани и с добро настроение. Ето и темите и събеседниците в програма "Точно днес" до 9.30 часа - Защо се стигна до хаоса с годишните технически прегледи на автомобилите и може ли готвената  промяна в правилата да успокои..

обновено на 06.08.24 в 16:11