Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма никакво значение кой разпределя порциите

Арман Бабикян
Снимка: БТА

Арман Бабикян, експерт по политически PR  и съосновател на движението "Ние идваме",  с коментар за политическата ситуация след номинацията на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и предстоящите избори през октомври в програма "Точно днес". Според него има едно основно неразбиране, за да тръгне политическият процес напред. 

"Това, което в т.нар. ни политическа класа не се схваща е, че има два вида коалиции и едната следва другата. Първата коалиция е с гражданите - с тяхното разбиране с кого можеш и с кого не можеш, кои политици трябва и кои не, и при какви условия биха застанали зад теб. То включва договор с теб, макар и негласен. После на изборите той става и видим, във вид на бюлетини, те ти дават доверието си. Не само - дават ти да употребяваш и разходваш по пера средствата от данъци. Това е първият коалиционен договор, другите са последствие", посочи Бабикян. 

По думите му в политиката в момента се тъпче безмислено на едно място. 

"Така могат да проведат избори и 17 пъти. И какво от това? И ние опитахме един-два пъти да пробваме почвата, оказа се неблагоприятна и нямаше смисъл. Никой не се връща в повратната точка - любимата ни 2020-та година, в която скоро ще се окаже, че ние не сме участвали. Там имаше хора от демократичната либерална десница, до "Възраждане", до БСП, до "Зелени", огромен  обем безпартийни, студенти. Почти целият политически спектър без две сили - управляващите - ДПС и ГЕРБ. И без двата образа - Пеевски и Борисов. Нали виждате, те до последно карат заедно. И тогава твърдяха, че не са заедно, както и сега твърдят, нищо ново няма. И всички те трябваше да представляват гласоподавателите си, за да променят правосъдната система качествено, а не като Христо Иванов (от правна гледна точка говоря) и да въведат демокрацията, не тази на бухалката, а нормалната, а в България имаше такава", подчерта PR експертът. И добави, че докато не се случи тази първа коалиция между гражданите и политическите сили, всичко останало е някакъв смешен компромис, който ту се постига, ту не се постига и после пак заминаваме на избори. 

Арман Бабикян е категоричен, че подобен тип поведение ще продължи. "Вижте кой разпределя порциите, както казваше Ахмед Доган. Няма никакво значение, политиците остават все по-самотни и по-далеч от хората, които не се интересуват от тях. Те няма да отидат и да гласуват, защо да отидат, за да получат същото? Погледнете политическите сили, повечето от тях търсят проблем в механиката на производство, във формата на производство, а не в същността на това, което те предлагат. Погледнете президентските клакьори - "президентска република, президентска република и т.н.". Той разбира се, ще отрича от скромност. Погледнете на Слави Трифонов хората - "референдум, та референдум". По едно време Борисов се появи: "Абе хайде гръцки модел, дайте ми 50 депутата отгоре". Тези политически сили дори не разбират, че нямат първата коалиция, с гражданите, че ни лъжат и хората видяха, че ни лъжат. И помежду си не могат да проведат този разговор, който води до откровено представителство и силни излъчвания на такива представители, които да носят смисъл. Те са толкова безгрешни, че смятат за виновни всякакви други технологични причини за провала на изборния процес или на държавното устройство, но не и самите те", убеден е Бабикян. 

PR експертът обясни, че не познава кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова, но предполага, че служебният кабинет, който тя ще състави, ще бъде балансиран и вероятно в него ще има 2-3 промени, едната от които в МВР. 

"Нямам лично отношение към Калин Стоянов, просто констатирам конфликта, който съществува около името му, така че най-лесното, което всеки служебен премиер би направил е, да се лиши от конфликтни точки в състава на кабинета. Това, че той беше скрито  предложение на ГЕРБ, когато ПП и ДБ излъгаха, че той е техен министър, това мисля, че е дъвкан въпрос. Както казах, не е лъгал той, други лъгаха", посочи Арман Бабикян. Той добави, че е песимист и за тези избори. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10