Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламна вилната зона на Златосел, гори и край Черничево, изгоряха вили и коли

| обновено на 12.08.24 в 17:42
3
Снимка: Радио Пловдив

Два големи пожара се запалиха в района на брезовското село Златосел и гората край Свежен и край хисарското село Черничево. На двете места са изпратени по шест пожарни автомобила, извикани са и два хеликоптера, съобщиха от пожарната в Пловдив.

В района на Златосел също е повикан вертолет, тъй като като такова е имало опасност за гората край Свежен. Изгорели са вили и автомобили, като огънят е обхванал гората и върви към Свежен, съобщиха от община Брезово. На място е директорът на РДПБЗН-Пловдив ст. комисар Васил Димов и кметът на община Брезово Калин Калапанков. 

В 17:46 ч. от авиобаза Крумово излетя вертолет Ми-17 за овладяване на пожара.  Действията на огнеборците са затруднени заради стръмния, скалист терен. 

От Общината призоваха за помощ от страна на доброволци. Отзовалите се на молбата да носят лопати и подходящи инструменти за газене и да са подходящо облечени, е другата препоръка към желаещите да помогнат. 

За кратко време бе овладян другият голям пожар, който пламна в покрайнините на Черничево. Имало е опасност за къщите на селото, но вятърът е обърнал огъня към близкия язовир. Няма опасност за жителите и къщите им. Екипаж от 24-та авиобаза в Крумово с вертолет „Кугър“ се включи в овладяването на огнената стихия в землището на с. Черничево, община Хисаря, област Пловдив. Вертолетът излетя от авиобазата в 17:28 ч., за да помогне в потушаването на пожара, в който горят сухи треви и храсти.

В момента селскостопанска техника, противопожарни коли и доброволци от Доброволно формирование Хисаря, както и доброволци от селото пресичат пътя на огъня към язовир Каратопрак.

Отново са се запалили и тревите край село Марково, там също са изпратени пожарни автомобили. Те пламнаха по обяд, но три пожарни екипа бързо овладяха огъня в местността Кокарджа. 

По публикацията работи: Даниела Добрева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Полицай загина след стрелба на 6-годишното му дете

Полицай от Пловдив е загинал при нелеп инцидент, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.   6-годишно дете е убило баща си, който е полицейски служител.  Момчето е убило баща си със служебния му пистолет на работното му място в базата на Специализираните полицейски сили. Инцидентът е станал към 17:30 ч. Образувано е досъдебно..

публикувано на 12.08.24 в 18:20

Потушиха пожара над Марково (обновена)

Сухи треви се запаблиха по обед в местността Кокарджа над Марково. Три пожарни екипа локализираха бързо огъня и потушипа пожара .   Пламъците горяха извън жилищната зона на пловдивското селото и благодарение на бързата реакция на огнеборците не се стигна до опасност за населението.  Във фейсбук групата на пловдивското село от..

обновено на 12.08.24 в 17:22

Протест в "Южен" заради спрян ВиК ремонт, фирмата го подновява

Жители на пловдивския район „Южен" излязоха тази сутрин на протест срещу забавяне на ВиК ремонт, който е част от големия проект в Пловдив за изграждането на Южен обходен колектор по бул. "Александър Стамболийски".  Изпълнението на проекта започна преди две години и оттогава в района улиците се затварят поетапно, на участъци, за да се..

обновено на 12.08.24 в 16:08

Пазарджишки полицаи протестираха "спонтанно"

Спонтанен протест организиран в социалните мрежи, проведоха полицаи от Областната дирекция на МВР в Пазарджик.    Той е в подкрепа на колегите им, които направиха същото в София.   Акцията на излезлите полицаи е в израз на "несъгласието на служителите с евентуални опити за политическо вмешателство под каквато и да е форма  в работата на вътрешното..

публикувано на 12.08.24 в 14:42

Растат приходите от туризъм в Пловдив

С 1% са се увеличили нощувките в хотелите и останалите места за настаняване в Пловдивска област през юни тази година в сравнение със същия месец на 2023-а, сочат данните на Териториалното статистическо бюро в Пловдив.  62 300 души са пренощували в хотели, мотели, къмпинги, хижи и др., като по-голямата част от тях – над 75%, са българи. Повечето са..

публикувано на 12.08.24 в 13:41