Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колеги на убития полицай намерили детето му с пистолет в ръка

Дисциплинарна проверка ще изяснява има ли някакви пропуски в дейността на служителите на сектор СПС и в какво се изразяват те, както и кои са лицата, допуснали такива нарушения. Това заяви пред журналисти директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов по повод нелепия инцидент, при който полицай бе застрелян от 7-годишното си дете на работното му място. 

Ст. комисар Георги Чергов съобщи, че към 16:40 ч. е бил уведомен за това, че 49-годишният полицай от Специализираните полицейски сили в Пловдив Николай Филипов, който е инструктор по стрелба в секто "Специални тактически действия", е бил застрелян от 7-годишния си син. Това е станало в помещенията за почивка на полицаите след занятие в сектора, който се намира до Гребната база. Детето е намерено от колегите на полицая в коридора.  

„В предверието, където се намират и шкафовете за лични вещи на служителите забелязват детето на техния колега да държи в ръцете си пистолет, влизат в контакт с него, спокойно изземат пистолета, обезвреждат го и информират ръководството, като на място констатират и прострелната рана на колегата, която е довела до фатален край", поясни Чергов. 

Веднага са започнали процесуално-следствените действия, осигурен е психолог за работа с детето и необходимите експерти от състава на следствената група. Те са извършени под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура и техният анализ ще продължи в рамките на образуваното досъдебно производство. 

Всички служители на територията на СПС са установени и ще бъдат разпитани, една голяма част от тях вече са проведени разпити.

Ст. комисар Чергов е докладвал на вътрешния министър Калин Стоянов, който утре ще бъде на територията на пловдивската дирекция. Коментирана е била и оставката му.

"Да, ние коментирахме и въпроса със заеманата от мен длъжност. Никога не съм се страхувал да поемам отговорност, готов съм да поема каквато отговорност е необходима и каквато ръководството прецени. Те ще решат кое е най-добре за дирекцията и служителите, които стоят зад мен", подчерат Чергов. 

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура, каза окръжният прокурор Ваня Христева.

След като е уведомена прокуратурата, незабавно е сформиран екип от следователи. Лично се уверихме, че се извършват всички необходими действия по разследването. Извършен е оглед, разпитват се свидетели, извършен е оглед на живо лице. Предстои изготвянето на експертизи. Предприето е всичко, което е неотложно към настоящия момент, разследването ще продължи доста време, има множество други действия, които също трябва да се извършат, обясни Христева. 

По думите й детето е било в сектора с баща си за определен период от време и е възникнал този инцидент със служебния пистолет на полицая. 

7-годишното дете е разпитано в присъствието на майка му, която е разследващ полицай в Пътна полиция и на психолог. В момента момченцето се намира с майка си у дома. То е било много разстроено от случилото се. Чергов отказа да каже какво е правило детето с баща си в сектора. Той и окръжният прокурор не потвърдиха дали полицаят е бил прострелян смъртоносно в главата.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Под контрол е пожарът край Брезово, който изгори 4 вили и коли

Ограничен е пожарът във вилната зона на Златосел в община Брезово. 4 масивни вили са  изгорели, една е спасена, като има унищожени и други 6 други дървени постройки. Пламъците са погълнали и няколко автомобила.  Огънят е обхванал 400 декара широколистна гора и сухи треви, като усилията сега са той напълно да бъде потушен. На място остават дежурни екипи...

публикувано на 12.08.24 в 22:24

Премиерът Главчев отива в Златосел

Премиерът Димитър Главчев пътува към Брезово. Той ще огледа вилната зона на Златосел, където бушува голям пожар. Огънят изпепели къщи и автомобили и наложи евакуация на живеещите в зоната. В операцията по гасенето участват пожарникари, местната власт, два хеликоптера на ВВС и доброволци. На този етап няма данни за пострадали хора. Пламна вилната зона..

публикувано на 12.08.24 в 20:08

Полицай загина след стрелба на 6-годишното му дете

Полицай от Пловдив е загинал при нелеп инцидент, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.   6-годишно дете е убило баща си, който е полицейски служител.  Момчето е убило баща си със служебния му пистолет на работното му място в базата на Специализираните полицейски сили. Инцидентът е станал към 17:30 ч. Образувано е досъдебно..

публикувано на 12.08.24 в 18:20

Пламна вилната зона на Златосел, гори и край Черничево, изгоряха вили и коли

Два големи пожара се запалиха в района на брезовското село Златосел и гората край Свежен и край хисарското село Черничево. На двете места са изпратени по шест пожарни автомобила, извикани са и два хеликоптера, съобщиха от пожарната в Пловдив. В района на Златосел също е повикан вертолет, тъй като като такова е имало опасност за гората край..

обновено на 12.08.24 в 17:42

Потушиха пожара над Марково (обновена)

Сухи треви се запаблиха по обед в местността Кокарджа над Марково. Три пожарни екипа локализираха бързо огъня и потушипа пожара .   Пламъците горяха извън жилищната зона на пловдивското селото и благодарение на бързата реакция на огнеборците не се стигна до опасност за населението.  Във фейсбук групата на пловдивското село от..

обновено на 12.08.24 в 17:22