Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" в ритъма на 14 август

Снимка: VectorStock

Сряда сутрин - на вратата ни чука четиринайстия ден на август, а програма „Точно днес“ започва с анализи и коментари на темите на деня, които следим в развитие.

Нелеп инцидент с прострелян полицаи в Пловдив доведе до оставката на шефа на Областната дирекция на МВР и още трима началници. На този фон полицаи излязоха на протест срещу смяната на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. За инцидента, професионалните взаимоотношения и доколко системата на МВР може да се опази от политиката ще е разговорът с Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи.

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисаря на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията. Темата коментираме с Левена Лазарова от Фондация „Будителките“ и коалиция „Заедно срещу насилието“.

За преговорите за съставяне на служебен кабинет, поредните парламентарни избори и политическата криза говорим с политолога проф. Александър Маринов.

Водим ви и на разходка до Перперикон. Проф. Николай Овчаров разказва за последната намерена находка - коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв. Според него това е доказателство за наличието на български герб през 14. век.

Лятното време ни напомня за гостуването на Елена Диварова в рубриката „Добро утро, ден“.Тя е член на Управителния съвет на Дружеството на Пловдивските писатели и е секретар на читалище „Възраждане“. Разговорът е за първия й урок по поезия и какво е общото между думите лицемер и актьор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Виктор Янков в "Добро утро, ден!"

Гостът ни тази седмица работи в екипа на Фондация "Пловдив 2019". В Радио Пловдив е водил предаването „Молескин“, от 2014 до 2017 година. Той е роден в Стара Загора, но избира да живее и работи в Пловдив.  Виктор Янков  е политолог и икономист, бил е директор на културния фестивал НОЩ/Пловдив. Той притежава богат опит в организирането и..

обновено на 13.08.24 в 15:47

"Вход свободен" - за добро развитие и общуване с децата

Въпреки, че все още е лято, и все още сме в разгара на ваканцията, новата учебна година леко пристъпя поне в умовете на родителите. Късното лягане, безкраните игри и пътешествия, отказа за четене и писане, съвсем скоро ще започнат да се отразяват на ежедневието по един различен начин. Как да направим една идея по - плавен прехода от ваканцията, към новата..

публикувано на 13.08.24 в 09:30

Горещо, но без фатализъм - "Точно днес"

И тринадесетият ден на август не се отличава по нищо от поредицата горещи в усилното лято. "Точно днес"  ще търсим проглада чрез темите за познатите пътища и за нови пространства - в залите за отмора, но и  в залите за дебати.  И отново на стартовата територия за съставяне на Служебен кабинет - политиците са лаконични, перспективите - неясни,..

публикувано на 12.08.24 в 16:55

За мислите и щастието във "Вход свободен"

С усмивка подхождаме в началото на седмицата, и с надежда тя да ни донесе повече позитивни случки и емоции през седмицата.  За мислите и тяхната сила, за влиянието им върху формирането на нашето ежедневие и живот, ще поговорим в рубриката "Уроци по щастие". Консултантът ни психолог Петя Георгиева ще ни даде и някои насоки по темата.  Традиционна за..

публикувано на 12.08.24 в 09:30

"Точно днес" на 12 август

В понеделник сутрин с анализи и коментари на събитията и темите на деня, които следим в развитие.  Днес и утре е пикът на метеорния поток Персеиди и ще има до 100 "падащи звезди" на час. За красивото явление е разговорът на Паолина Комсалова с Цветелина Генчева, астроном и астрофизик, директор на Планетариума в Смолян. Утринна среща и със..

обновено на 11.08.24 в 16:17