Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ния Парушева с медал от лагера по модел на НАСА

Ния Парушева

14-годишната Ния Парушева от 26 СУ „Йордан Йовков“ от София спечели индивидуален медал за изключително представяне – Outstanding Camper, в Space Camp Turkiye! Това е един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkiye e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция. 

Основната му цел е да мотивира млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. Научават също така за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална и психическа. 

Ния Парушева бе наш гост в предаването Клуб "Неделя" и сподели за аудиторията ни, че е запленена от Космоса още от малка, когато с баща й са си взели първия телескоп и са гледали звездите всяка вечер. Оттогава тя мечтае да стане астронавт. Не закъснява и отличието й, спечелено в изключително строга конкуренция сред близо 200 участници от 5 държави. За лагера разбира от радиото и решава да кандидатства. Така нейната упоритост и страст към науката я изстрелват на върха с 50% стипендия, която ѝ дава възможност да участва в този престижен лагер, посещаван от хиляди деца  всяка година. 

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 11 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Координатор на програмата Space Camp Turkiye за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkiye вече повече от 16 години. До  момента през нея са преминали повече от 1000 младежи от цяла България, които печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост. 

"Усещането в този лагер е несравнимо с нищо", увери ни самата Ния Парушева и с радост ни разказа доста любопитности от необятния свят на Космоса!

Разговорът ни с нея е достъпен в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пет каузи за петото издание на "Нощ на Ангелите"

Благотворителният фестивал „Нощ на Ангелите“ ще се проведе за пети пореден път тази година и се очертава да бъде най-мащабен до този момент! Инициатива, която във времето доказа, че Доброто не познава граници, и само Вярата, Надеждата и Любовта движат света напред! Това събитие се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Младежки Център –..

публикувано на 11.09.24 в 16:56

20 юбилей на Национална асоциация на децата с диабет

"20 ГОДИНИ ЗАЕДНО – АЗ ЩЕ УСПЕЯ НЕ ЗАРАДИ, А ВЪПРЕКИ ДИАБЕТА" е мотото на празника на Национална асоциация на децата с диабет, които тази година отбелязват 20-я си рожден ден! По този повод днес в предаването "Вход свободен" в ефирното пространство наш гост бе г-жа Елисавета Котова - председател на асоциацията. На въпроса ни колко са израстнали за тези..

публикувано на 11.09.24 в 16:26

Младежи ще се обучават за уменията на новото време

От 19 септември (четвъртък) екипът на ОП „Младежки център Пловдив“ стартира обучителната програма „Умения на Новото време“, която ще се провежда от 17:00 часа всеки четвъртък в новооткритата спортна зала „Дунав“.  Програмата обхваща 10 обучителни модула, представящи разнообразни умения, необходими за личностното и професионалното развитие и..

публикувано на 10.09.24 в 17:25

Magic Mario отбелязва 15 години на сцена

В днешното издание на предаването "Вход свободен" се потопихме в света на магията! В това начинание с усмивка и от сърце ни помогна любимия на малки и големи Марио Меров, по разпознаваем като Magic Mario. Човекът, който повече от 15-години ни прави част от магичния и по-добър свят на илюзионното изкуство.  Поводът да го поканим е повече от вълшебен!..

публикувано на 10.09.24 в 17:10

Кулинарни истории поднесени от Шеф Чакъров

В поредното издание на предаването Клуб "Неделя" се потопихме в един различен кулинарен свят! Свят, в който г отвенето не е елементарен акт за да се нахраним, а храната има духовен смисъл – тя е начин на живот! Това е светът на Шеф Росен Чакъров!  Това задълбочено разбиране към храната, храненето и влиянието им на емоционално, енергийно и духовно..

публикувано на 09.09.24 в 16:58