Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът "Кожарева" не се случи заради Калин Стоянов (обновена)

| обновено на 19.08.24 в 14:58

Изборите се отлагат. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с номинирана за служебен премиер Горица Грънчарова – Кожарева.

Държавният глава заяви, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и за това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври.

Причината – оставането на вътрешния министър Калин Стоянов на поста. 

Радев даде време до 15 часа на Грънчарова да смени името на министъра на вътрешните работи и заяви, че утре клетва няма да има, а работата на служебното правителство на Димитър Главчев продължава. Горица Кожарева отговори, че няма да промени номинацията, като коментира, че е  взела убедено решение Стоянов да бъде министър на вътрешните работи. 

Президентът призова депутатите да допопълнят и т.нар. домова книга, от която може да избира потенциални служебни министри. 

По обяд полицаи излязоха на протест, този път пред Президентството, в защита на министър Калин Стоянов. При тях дойдоха министърът и Горица Кожарева.

Пред медиите Горица Грънчарова-Кожарева съобщи, че в днешния ден ще представи пред и.ф. главен прокурор на Република България факти за оказания ѝ политически натиск кои имена да включи в бъдещия служебен кабинет.

Калин Стоянов благодари и на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за гласуваното доверие. "За мен тази жена излезе по-голям мъж от много други взети заедно. В момента всички сме свидетели на това, че е задвижен сценарият да се правят избори с наше МВР през ала-бала с президента", смята той и се обърна към "всички онези, които искат да завладеят МВР, че това по никакъв начин няма да възвърне изгубеното им политическо доверие".

Политическите реакции:

Съпредседателят на ПП Кирил Петков написа във Фейсбук, че "Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава". Според него  президентът Радев "действа правилно, не избяга от отговорност и използва правомощията си по Конституция". От ПП призоваха всички партии в НС, без крилото на Делян Пеевски, за среща утре, на която се договарят за спешен избор на заместник - председател на Сметната палата, който може да бъде номиниран за служебен премиер. 


По-рано днес депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Лена Бориславова коментира, че разделението на властите е в действие и топката се връща в Народното събрание. "България все още е парламентарна република, а промените в Конституцията сработват - един човек не може сам да си избира правителство", написа тя във Фейсбук. 

БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета „Кожарева”. Това заяви пред журналисти временно изпълняващият длъжността председател на партията Атанас Зафиров. Той призова всички отказали се да бъдат премиери от т.нар. "Домова книга" да преосмислят решението си и добави, че този парламент е напълно изчерпан и няма как да бъде "резервоар" на т.нар. домова книга.. 

Страната влиза в конституционна криза заради приетите от управлявалата „сглобка“ промени в Конституцията за служебните кабинети, коментира лидерът на „Има такъв народ“  Станислав Трифонов във Фейсбук.

„Днес, се случи нещо, което не бяхме преживявали като общество. Днес, Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и, съответно, съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза. В конституционна криза!“, написа лидерът на ИТН Слави Трифонов.

„Нека, поне веднъж, ние като граждани, си дадем сметка защо се случи това. Конституционна криза има, защото партиите в управлявалата „сглобка“ промениха Конституцията в частта за служебните кабинети“, отбелязва той.

"Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация", това заяви пред БНР Джевдет Чакъров - съпредседател на ДПС. "Най-важната задача на служебното правителство е да организира честни, свободни и демократични избори. Но също така е важно предизборната кампания да се проведе в спокойна обстановка, за да може всеки от нас като гражданин да направи свободното си волеизявление и да има добра организация. Това явно няма как да стане с посочения от г-жа Кожарева министър на вътрешните работи".

Чакъров призова за диалог между политическите сили, за да се намери решение на кризата. 

Във фейсбук служебният премиер Димитър Главчев заяви, че ще продължи да изпълнява служебните си ангажименти и добави, че за да се предотврати "институционален блокаж" е готов отново да участва в конституционната процедура по номиниране на служебен министър-председател. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Село Добростан

Потушиха пожара край асеновградското село Добростан

Пожарът край асеновградското село Добростан е потушен. Там горяха сухи треви и храсти, но след намесата на огнеборците и след като над района заваля дъжд, огнището е погасено окончателно. Огънят пламна по обед в края на селото в посока хижа "Марциганица". В потушаването му освен огнеборците, участваха и доброволци от формированието "Асеневци".

публикувано на 19.08.24 в 14:12

Пожарът на Младежкия хълм е заради палене на барбекю

Установен е мъжът, причинил пожара на Младежкия хълм в Пловдив, при който изгоряха сухи треви, растителност и храсти и бяха нанесени неголеми щети в двора на частен имот. Нарушителят е предизвикал огъня при палене на барбекю, което е абсолютно забранено в защитената област, тъй като хълмът е със статут на природна забележителност...

публикувано на 19.08.24 в 12:04

Започва реконструкция на "Славянска" и "Генерал Колев"

Община Пловдив обяви обществените поръчки за реконструкция на улиците „Славянска“ в район „Източен“ и „Генерал Колев“ в район „Западен“. Те са на стойност, съответно - 3,6 и 2,25 млн. лв. Финансирането на проекта за ул. „Славянска“ е изцяло  от държавния бюджет, по силата на споразумение, сключено с Министерство на регионалното развитие и..

публикувано на 19.08.24 в 11:32

БДЖ съобщи за отменени и закъснели влакове в страната

За поредица отменени и закъснели влакове съобщиха на своята интернет страница от „Български държавни железници“ (БДЖ). Поради липса на подвижен състав бяха отменени сутрешните влакове от Пещера до Пловдив и Стамболийски - Пещера - Стамболийски. Крайградски пътнически влак Септември (10:50 часа) – Аврамово (13:43 часа) и обратон се отменя поради липса..

публикувано на 19.08.24 в 10:53

Земетресение със сила 3,6 бе усетено в Пловдив (обновява се)

Земетресение с магнитуд 3,6 степен по скалата на Рихтер бе усетено в Пловдив. От НИГГГ към БАН съобщават, че трусът е регистриран в 20,18 часа на 9,9 километра западно от град Куклен. Дълбочината му е била 15 километра. По първоначални данни на Европейския сеизмологичен център  епицентърът е бил в Стамболийски, а силата му е 3,4 по Рихтер. По- късно..

публикувано на 18.08.24 в 20:35