Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Славов, бивш правосъден министър в кабинета на Николай Денков, а също и преподавател по конституционно право.

Промяната в Конституцията не е грешка

„Промяната в Конституцията не беше грешка, като считам, разбира се, не само частта със служебното правителство, но и частта със съдебната реформа. Беше изключително важна промяна за българското общество. За съжаление, половината от тези промени бяха блокирани от КС. Но темата за служебното правителство, е изключително важна. Бяха обсъждани два модела. Единият от ПП-ДБ, който е възприет в повечето парламентарни републики, а именно – правителството в оставка да бъде назначавано за служебно правителство. Тази промяна не беше възприета. И беше възприето другото предложение, а именно – с един списък от висши публични длъжности, които могат да бъдат назначени за служебни премиери. Ние сме в тази хипотеза“, каза още доцент Славов.  

Бившият правосъден министър смята, че няма пропуск в Конституцията.

„Макар, че тази процедура, която е в алинея 5 от член 99, да не е перфектната, има възможност да се излезе от създалата се ситуация. Едната възможност, и според мен НС трябва да поеме своята отговорност, е да се попълни поне частично списъка с тези висши публични длъжности, които да могат да се назначават за служебни премиери“, каза още Атанас Славов.

На първо място става въпрос за заместник-председателите на Сметната палата, като такъв законопроект е внесен преди няколко седмици от ПП-ДБ и той ще се обсъжда днес на обявената от коалицията среща в НС.

Не става дума за сближаване на позициите с държавния глава

Атанас Славов смята, че създалата се ситуация не е сближаване на позициите на ПП-ДБ с тези на президента.

„Не мога тълкувам позициите на държавния глава. Тук не става въпрос за политическо сближаване на позициите с президента, а става дума затова, което е в интерес на цялата държава – изборите да минат в рамките на един процес, организиран от служебното правителство, който не буди съмнения за безпристрастност и независимост“, каза още доцент Славов.

Цялото интервю с доцент доктор Атанас Славов можете да чуете в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Юлиян Петров

Отварянето на училищата за игри носи допълнителни разходи

Защо синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ се обяви за премахване на външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас, а също и срещу заповед на пловдивския кмет за отваряне на училищните дворове през лятото?  Това e темата на разговора с председателя на организацията  Юлиян Петров . По повод отварянето на училищата за децата през лятната ваканция: "Аз..

публикувано на 20.08.24 в 09:50
Сопот

Търсят начини за справяне с водната криза в Сопот

Въпреки че в Сопот не е обявен воден режим, от дни в района има проблеми с водата. Причината е драстично намалялото ниво на основния водоизточник, който се намира над село Христо Даново. Общинската администрация в Сопот спешно търси решение на проблема с водоснабдяването в града. През последните дни са направени огледи на..

публикувано на 19.08.24 в 12:03

5000 са подадените заявления за помощите за ученици

Какви са новите изменения в получаването на семейните помощи за ученици, за най-малките от 1 до 4 клас и тези, които постъпват в 8 клас, за промените разговаряме с Десислава Йорданова , началник отдел "Социална закрила" в регионалната дирекция на Социално подпомагане-Пловдив. Родителите на ученици от първи до четвърти клас и на гимназистите от 8..

публикувано на 19.08.24 в 10:23