Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С посоките на лятото - "Точно днес"

След жегите поехме глътка свежест - кратък дъжд. Лятото отново е във власт, но леко по-дискретно и отново жегата ни предстои с очакване, мечти и пътешествия. 

На родна територия отново сме на стартовата линия за съставяне на  кабинет - политиците са лаконични, перспективите - неясни, очакванията - неизменни, за да успее да заработи изборният механизъм с по-добър коефициент на полезно действие и след седмите поредни избора страната да има редовен действащ кабинет.

Какво казаха политиците след отказа на президента Румен Радев да приеме предложения от Горица Кожарева кабинет, какви  промени очакват хората и в какви рамки ги обговарят партиите, за да престане парламентарният живот на страната да бъде арена за злополучни политически противоборства – коментар на политолога Теодора Йовчева.

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие откритият и в Европа вирус Оропуче – темата ще коментираме с проф. Радостина Александрова от БАН.

"Патагонци, тролове и още мои роднини" е най-новият пътепис на писателката и пътешественик Петя Кокудева. Той ни отвежда до 24 различни места по света, под формата на кратки разкази, щрихи, срещи или наблюдения за човешката природа и силата на културните различия. За уроците от срещите и мъдростта на хората от Перу и Аржентина през Албания и Йордания до Япония и Нова Зеландия в 100-те кратки истории – събеседник – Петя Кокудева.

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен представя на сцената на Лятно кино „Орфей“ “Осъдени души“. В главната роля на отец Ередия зрителите ще видят Николай Илиев, който се завръща на театралната сцена с произведението на Димитър Димов след 10 години. Той ще си партнира с Елена Петрова – Фани Хорн, а в ролята на французина Жак Мюрие влиза Любомир Ковачев.

Това е второто заглавие, с което Шуменският театър гостува това лято на Пловдивска сцена. Драматизацията е на Бойко Иилев, който за втори път поставя „Осъдени души, след  като първия път пиесата е играна 5 сезона в Народния театър Иван Вазов. Преди спектакъла на сцената на Лятно кино "Орфей"  -  интервю с актрисата Елена Петрова.

Освен за книги и театър "Точно днес" ще ви поканим и наизложб Директорйт на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив Светлозар Чавдаров ще представи самостоятелната си експозиция "Море"  в Картинна галерия "Даново училище" в Перущица. Интервюто с художника е на Живка Танчева.

А в "Добро утро, Ден" ще си припомним част от разказа на директора на Първия в страната частен мюзикхолен театър Николай Серафимов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" поемаме към 22 август

Четвъртък сутрин посрещаме с анализи и коментари на темите от деня, които следим в развитие. Ето и какви са те: На политическата сцена –  поредното дежавю за съставяне на кабинет и неизвестните кога ще бъдат седмите поредни предсрочни парламентарни избори след като президентът отказа да подпише указа за служебното правителство и премина към..

публикувано на 21.08.24 в 17:00

"Добро утро, ден!" с Петър Краевски

Един роман и още осем книги с поезия, афоризми, хумористични стихове и проза има в биографията си гостът ни тази седмица. Слушателите познават гласа му, чували са дори негово алтер его, чели са десетки негови текстове във вестник „Стършел“ и в различни литературни антологии. Познават го и поколения ученици от Английската гимназия, която е завършил,..

обновено на 21.08.24 в 15:40

"Вход свободен" - водата е живот

Човешкият организъм се състои от 70 - 75 % вода. Чрез водата се транспортират хранителните вещаства до всяка клетка на тялото и пак чрез нея се отвеждат отпадъчните продукти след обмяната на вещаствата от клетките. Водата регулира телесната ни температура. В последните години доста от нас се замислят за качеството на питейната вода. Снабдяваме..

публикувано на 21.08.24 в 14:00

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

В сряда споделяме следобедните часове с Вас и обещаваме да бъде интересно!  Гергана Ангелова от Сдружение "Творчески комплекс Инкубатор" ще бъде наш гост, за да покани всички ни на десетото юбилейно издание на любимия пловдивски фестивал Shake That Хълм, който ще се проведе отново в подножието на Младежки хълм от 30.08. до 01.09.  10 години ЗАЕДНО е..

публикувано на 21.08.24 в 09:30

Еко вторник с „Вход свободен“

Опитваме се да привлечем вниманието ви с интересни и полезни теми, традиция ни е. С Борислава Димитрова говорим за събитието „Мисия : водата е живот“, в парк „Дондукова градина“, в събота. Събитието ще бъде посветено на значението на водата, за живота. С психотелесния психотерапевт Кремена Станилова коментираме идеята за щастието и..

публикувано на 20.08.24 в 09:30