Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес" председателят на Медицинската федерация към синдиката Росица Палешникова.

Според нея напрежението в сектора расте и вече е определена датата за националния протест - това е 16 септември. Причината е, че срокът на действие на последния КТД е приключил през април тази година, а процедурата по сключване на нов отраслов КТД „умишлено и целенасочено се саботира от работодателските организации в сектора“. 

"Хората започват да се мобилизират и да се организират  в цялата страна. На 16 септември ще излезем и ще заявим, че повече не може така. Социалният диалог трябва да бъде върнат на масата и трябва да бъдат започнати преговори, защото работодателите нарушават нашето законодателство и от март месец не искат да започнат никакъв социален диалог за подписване на КТД", посочи Палешникова.

По думите й искането е за повишаване на заплатите с около 20-25% и то на заплати, които са от април месец 2022 година, две години и половина назад.

" Някъде заплатите са увеличени и не трябва да бъдат увеличени с толкова. Но на места има много ниски заплати. Доскоро лекари от една общинска болница  работиха на основна заплата 1100 лева", допълни синдикалният лидер.

Палешникова обясни, че протестът е съгласуван с другите синдикални организации като първият ден, на 16 септември няма да има прекъсване на работата, но ако няма реакция на институциите ще бъдат предприети други действия. 

Медиците от Пловдив, където има структури на синкатите ще се включат също в протеста, обясни Палешникова. 

За същият ден -16 септември е насрочен и отраслов тристранен съвет и се очаква работодателите да започна диалог.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56