Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Ден на спорта в училище" навършва десет години

Детски градини и училища отново ще отбележат Ден на спорта в училище в последния петък на м. Септември. Тази година изданието е десето юбилейно и ще даде старт на една по-активна и по-здрава учебна година за децата от цялата страна. На 27-ми септември, детски градини и училища с радост и много хъс ще се включат в най-мащабното спортно събитие в страната, като организират спортен празник в своите учебни пространства. Национален координатор на кампанията е сдружение BG Бъди активен, подкрепени от МОН, ММС, Общински администрации и Регионални управления от цялата страна. 

Обновени критерии, награди в три категории и помощ в полза здравето на учителя са сред новостите в десетото издание на кампанията.  Освен трите категории за оценка, сдружението насочва вниманието си в посока здравето на учителя - психическо и физическо. Организаторите вече проведоха уебинар, с които акцентираха върху нуждата  от баланс между личен и професионален живот, а като част от програмата, в Пловдив предстои и среща-дискусия по темата “Училищния двор като място за спорт и игра”. В нея участие ще вземат различни институции, пряко свързани с казуса, който се появи след заповедта на кмета на града за осигуряване на достъпност извън учебните часове. Целта на събитието е да бъде разработен документ с практически предложения за правила за използване на училищните дворове. 

По думите на Руми Киризиева от BG Бъди активен, през тази година, отново акцент на Ден на спорта в училище ще бъде устойчивостта. Тя и екипът приканват учебните заведения да включат в програмата си занимания свързани с темите за разделно събиране и рециклиране, както и да проведат своите събития с мисъл за природата като ограничат използването на материали. Повече информация за участие в Ден на спорта в училище, пълните критерии и формата за регистрация могат да бъдат намерени на сайта на сдружението. 

Руми Киризиева бе гост в предаването "Вход свободен". Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Таратор и Изкуствен интелект

Фестивалът Улица "Станционна" вече за втора поредна година се радва на растяща популярност в празничните дни около деня  на Съединението. Освен музикална и кулинарна част фестивалът има неочаквана кибер съставка в лицето на ЦИХ "Тракия". С експерта по кибер сигурност Ясен Танев говорихме за тази изненадваща колаборация. Оказа се , че кибер..

публикувано на 06.09.24 в 16:50

„Алтер его” - радио и карикатури

За карикатурата ще разговаряме тази събота с нашите приятели Ивайло Цветков, Любомир Михайлов, Ириен Трендафилов и Цочо Пеев.  Останалите ни рубрики също ще са подчинени на основната тема. Ще излъчим едно карикатурно, но симпатично „реалити-интервю“, което е част от подготвителния разговор за участието на госта от предишно издание – Калин..

публикувано на 06.09.24 в 11:16
Станислава Йорданова

Станислава Йорданова е SUPER STEM учител за втора година

На прага на новата учебна година и в днешното издание на предаването Ви срещнахме със Станислава Йорданова - преподавател по призвание и по душа! Тази година тя бе избрана за втора поредна година в престижната категория SUPER STEM EUROPE УЧИТЕЛ, п реборвайки конкуренция от над 700 преподаватели.  Влизаме отново в час с нея, и дни преди старта на..

публикувано на 05.09.24 в 16:16

Невиждани морски създания в Пловдив

Уникални и рядко срещани морски създания, които ще накарат пловдивчани да погледнат подводния свят с други очи! Невижданите морски създания са най-новите обитатели на Регионалния природонаучен музей в града. Екипът е изключително развълнуван да представи атрактивното попълнение в своята експозиция:  -   Бамбукова акула с бели петна (Chiloscyllium..

публикувано на 05.09.24 в 15:38

Археологически музей Пловдив стартира онлайн кампания

Регионален археологически музей – Пловдив стартира нова онлайн кампания под името „Когато бях археолог“, която ще се проведе през целия месец септември 2024 година. Инициативата е част от Европейските дни на наследството, чиято тема тази година е „Маршрути, мрежи и връзки“. Целта на кампанията е да събере и съхрани спомени и преживявания на хора,..

публикувано на 04.09.24 в 16:24