Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За времето - как го харчим и как го помним "Точно днес"

Много спим, малко работим...НСИ оповести резултатите от проучване "Бюджет на времето". Оказва се, че населението на страната отделя за сън, хранене и други лични грижи средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и социален живот - 4 часа и 15 минути, и за пътуване 1 час и 9 минути от денонощието, А какво ексепртите виждат зад числата ще чуем от доц. Спас Ташев, ръководител на департамент "Демография" в Института за изследване на населението и човека в БАН.

Защо близо 1/3 от кандидатите за училищни директори се спънаха в писмената част на изпита? Въпросите са два - тестът ли е невъзможно труден или толкова са техните възможности. Отговор ще търсим от председателя на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.

Ще си спомним енергията, с която посрещнахме обявяването и преживяването Пловдив - Европейска столица на културата. Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивска приказка, а продължението ще е в разговор с Марияна Чолакова, един от най- отдадените на тази кауза, която мина през целя нелек път на кандидтстването и реализацията на проекта.

Стоян Терзиев ще ни поведе по маршрутите на Фестивала на уличните изкуства, който започва в Пловдив.

Традиционната изложба на Дружеството на пловдивските художници „15х5“ се открива в зала „2019“ на ул. „Гладстон“. Кураторът на експозицията  - графикът Христо Жеков ще я представи. Той е  поканил 15 пловдивски творци да участват с по пет нови свои произведения в областта на живописта, графиката или скулптурата.

Иванка Петкова разказва за поредно спасено дете с линейките, закупени от благотворителната кампания "Капачки за бъдеще".

А в "Добро утро, ден" споменът е от участието на баскетболния треньор, посветила се на децата със специални потребности, Тина Димитрова и нейната мисия да възпитава чрез спорт.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Различен следобед с "Вход свободен"

Днес отново Ви очакваме в ефирното пространство на обедното информационно- развлекателно предаване на Радио Пловдив "Вход свободен"! Дрескодът е удобен, а усмивките и доброто настроеие сазадължителен аксесоар :)))))  Археологията е на фокус в първата половина на предаването. "Когато бях археолог'' е новата  онлайн кампания , която инициира Регионален..

публикувано на 04.09.24 в 09:30

"Точно днес" на 4 септември

В сряда сутрин говорим за проекти, политически престрелки, съвременно изкуство  и благотворителни каузи. Вижда ли се краят на пътните ремонти в Пловдив преди новата учебна година и ще се отпуши ли трафикът - питаме ресорния  заместник-кмет  инж. Тошо Пашов. Очаква се кметът Костадин Димитров да направи оглед на готовия участък от Голямоконарско шосе,..

обновено на 03.09.24 в 16:02

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

обновено на 03.09.24 в 15:46

"Вход свободен" - с поглед към учебната година

В края на лятната ваканция поглеждаме към предстоящата учебна година. За студентския живот извън България, за възможностите и шансовете за работа и развитие, разговаряме с тромпетиста Георги Грозев. През миналата учебна година, Георги завърши бакалаварска степен в Кралската консерватовия в Гент, Белгия, и тази година започва своето обучение в..

публикувано на 03.09.24 в 09:30

В предаването "Точно днес" на 3 септември

Сюжети на разделението, анализ на обществените настроения, пречупени или направо счупени, от политическите проявления преди поредните изброи, размисли за наивисткия поглед към света, който го прави по- добър, среща с етюдите на велики художници от времето на обучението им, спомени за ансамбъл "Тракия" от 50 годишната му история и поглед към Европа и..

публикувано на 02.09.24 в 17:04