Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Съединението и Пловдив „Точно днес“

| обновено на 05.09.24 в 16:42
Снимка: Димитра Лефтерова

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия – събитие, с което българите изненадаха света и показаха, че са достойни за своята свобода. За случилото се през 1885 година, както и за ситуацията днес в България ще говорим в празничното утро с нашите събеседници, ето какво ще чуете във времето до 10 часа:

Как се развива Пловдив днес – 139 години след като става столица на Съединението? Гост в студиото на Радио Пловдив ще бъде пловдивският кмет Костадин Димитров.

Ще чуем и гледната точка на пловдичани - както за проблемите в града, така и за всичко положително, което се случва тук. Те са специалните ни гости в рубриката „Добро утро, ден!“.

За Пловдив, за разделението на обществото ни днес, както и за изложбата „Сандро – Княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“ ще говорим с Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 година.

За цената на свободата днес и за примерите, които ни дадоха героите на Съединението, ще говорим с известния писател и историк Йордан Велчев и с Иван Тотев, талантлив художник и винаги с отношение към обществените теми.

Очакваме и репортаж на Елена Крушкова от Катедрален храм "Света Богородица" в Стария град, където ще бъде отслужен тържествен молебен, а с него ще бъде поставено началото на празничното честване на 139 години от Съединението на България.

И още от утрото на 6-ти септември, когато ще чуете още:

Теодосий Спасов за концерта в Пловдив, който е част от фестивала улица „Станционна“. С какво ще изненадат музикантите от „Теодосий Спасов Фолк Квинтет“? Отговор на този въпрос ще даде известният у нас и в чужбина музикант.

Ще чуете и интервю на Милко Петров с Мария Мотафчиева от Мери Бойс Бенд, които са част от празничната програма на Пловдив за отбелязване на 139 години от Съединението на България и празника на града.

Няма да пропуснем да чуем и какво мислят чужденците за нашия град, които го изпълват през летните месеци. Автор на анкетата с тях е Михаил Косев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Празнично утро с "Шейкър"

В празничното утро на Малка Богородица  разглеждаме Молитвата като необходимост, традиция и научен феномен, като път към Бога в различните религии и като лична вътрешна изява на божественото в нас. Предстои ни една среща- разговор с психотерапевта Маги Ангелова. За чудесата случили се след упование в Божията майка, ни разказва Йорданка Петкова,..

публикувано на 07.09.24 в 16:05

"Добро утро, ден!" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

обновено на 06.09.24 в 15:17

"Вход свободен" в деня на Съединението

Добър ден на 6 септември! Честит празник, българи! Честит празник, Пловдив! Честваме 139 години от Съединението на България - най - единодушният и безспорен акт в новата ни история! Неслучайно сцена на Съединението е  Пловдив- градът, в който имаме привилегията да живеем. Днес празнуваме, днес се радваме, днес почитаме тази рождена дата на българската..

публикувано на 06.09.24 в 09:55

Отново в час с "Вход свободен"

На прага на новата учебна година и в днешното издание на предаването Ви срещаме със Станислава Йорданова - преподавател по призвание и по душа! Тази година тя е  избрана за втора поредна година в престижната категория SUPER STEM EUROPE УЧИТЕЛ.  Преборила е конкуренция от над 700 участници от цялата страна. Дни преди старта на първия учебен ден, ще я..

публикувано на 05.09.24 в 09:30

За времето - как го харчим и как го помним "Точно днес"

Много спим, малко работим... НСИ оповести резултатите от проучване "Бюджет на времето". Оказва се, че  населението на страната отделя за сън, хранене и други лични грижи средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и социален живот - 4 часа и 15..

публикувано на 04.09.24 в 17:05