Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври.

По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното заплащане. По думите на Калоян Сухоруков обратно пропорционално качеството на работата пада. Според Янко Радунчев проблем може да създаде и проблемната регистрация за участие на двете коалиции, с участие на ДПС. То може да доведе до противоречие между фракциите при предлагането или пък оттеглянето на техни представители.

Янко Радунчев коментира и изборния туризъм в контекста на приетите на първо четене изменения в Закона за гражданската регистрация, които целят да ограничат изборния туризъм. Според него възможноста собствениците на имоти да дерегистрират граждани, които вече не живеят там е добра. Радунчев определи цитираниято то депутати случай в Стамболийски, където на един адрес са се записали повече от 1000 живеещи като преекспониран. По думите му последващи проверки са опровергали огромното число. 

И спордед него, и според Калоян Сухоруков предстоят разговори с ЦИк за допълване на отпуснатите бройки за технически сътрудници на комиисиите. За 17 РИК от 10 те са намалени на 3, посочи председателят й. За 16 та РИк не само не достигат бройки, но и заплащаеното е намалено три пъти, което сериозно ще затрудни намирането на кадри, а с това и работата по обработката на изборния резултат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

22-годишният Емануел има нужда от помощ, за да проходи

22-годишен младеж от Пловдив има нужда от помощ. Емануел Мишев е претърпял тежка катастрофа през месец май и по чудо е оживял. В резултат на инцидента се е наложило да бъде ампутиран единият му крак. След множество операции момчето най-накрая започва рехабилитация и му предстои протезиране. Майката на 22-годишния Емануел Нина Мишева е..

публикувано на 09.09.24 в 10:05

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10

Енергията на ЕСК трябва да продължи с акцент върху децата

Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивската приказка - Европейска столица на културата, а д-р Марияна Чолакова е един от най- отдадените на каузата и премина през целия нелек път на кандидатстването и реализацията на проекта. Пловдив отбелязва 10 години от обявяването си за ЕСК Днес тя припомни хората, с чиято енергия се роди..

публикувано на 05.09.24 в 11:16