Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Снимка: БГНЕС

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“.

Той е убеден, че такава преорентация ще има и то в големи мащаби. Добави още, че кризата в политиката вероятно е породена и от това, че въпреки натрупания опит в партийния живот през годините законодателят е оставил доста свободно управлението, създаването и вътрешнопартийния живот на формациите да се развива.

„В световен план и в България е натрупан достатъчно опит, който трябва да бъде претворен в текстове, които да дават ясен отговор на въпросите как се формира вътрешнопартийната воля, как се осъществява вътрешнопартийната демокрация.

Трябва във всеки един момент да е ясно кои представлява тези формации, кои представлява политическите партии, защото те са важни за живота на държавата. Това е нещото, върху което трябва да се замислим.

Има устави на политически партии, в които е  записано, че един и същ човек може да участва в областната организация, в управителното тяло и в контролното тяло. Такъв тип персонални унии са недопустими.

Виждате, че фигурата на двойното представителство води до блокирането на живота на цели политически партии (ДПС и БСП) с десетилетни традиции“, обясни Славов.

Според него промяна на изборната система в момент на политическа криза е опасно и допълнително би нагнетило напрежението.  Категоричен е още, че българските политици винаги са се стремели към правила, които им носят служебна победа.

Обясни, че идеята на мажоритарния вот е именно такава – партията, която получи най-много гласове да получи почти всички депутатски места.

„В рамките на избирателния район този, който получи най-много гласове получава депутатските места независимо, че следващата партия може да има само няколко процента разлика.

Така бяха проведени изборите 2009 г. и това даде голямо предимство на ГЕРБ. Може би поучени от позитивния си опит искат да го повторят. При сегашните резултати означава, че партия с 11%  от гласовете на избирателния корпус или с изборни резултати от 25% ще има правната възможност да формира правителство и да управлява страната. Това не е особено легитимно“, коментира Славов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24