Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" за вярата, надеждата и любовта

Православната църква на 17 септември почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. На този празник влизаме в дверите на църквата в село Стряма. И това не е случайно, тъй като в продължение на повече от 80 години там е нямало православен храм. Опустошителното Чирпанско земетресение срива до основи старата църква "Св. Троица" и едва преди 10 години селото дочаква успешния строеж и освещаване на своя нов духовен дом. Този пример най-ясно очертава силата на вярата, надеждата и любовта. За празника и за най-важните добродетели ще говорим с отец Красимир от църквата в село Стряма, която има храмов празник.

17 септември освен празничните теми ни носи и делнични.

Сагата с градския транспорт в Пловдив и невъзможността на местната власт, вече няколко десетилетия, да се справи с проблемите му продължава. Първият учебен ден дойде с новината за оставката на зам.-кмета с ресор транспорт Савина Петкова, след като тя бе поискана от бившите й съпартийци от групата общински съветници на Браво, Пловдив. Какво следва след като искането им за рокадата е факт и каква е визията им за градския транспорт говорим с общинския съветник Борислав Инчев от Браво, Пловдив.

Как местната власт смята да се справи с проблемите при градските автобуси в разгара на учебната година пък питаме  зам.-кметът Ангел Славов, който временно поема и ресор транспорт?

И още – нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите. Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще попречи ли на покупката на жилища? Отговор на тези въпроси дава Мирослав Язов, експерт по сделки с недвижими имоти.

В минутите за култура Ви водим на изложба „Kooperatywa” 2, в която свои картини показват художници от България, Полша, Литва и Словакия.

Започваме след новините в 7 и сме до 9:30. Слушайте ни!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 16.09.24 в 16:24

Ново начало с „Вход свободен“

В международния ден за опазване на озоновия слой, една от темите ни е свързана с опазването на околната среда. Детски конкурс за рисунка призовава децата да потърсят връзката между изкуството и природата, на фестивала „Ние сме децата на реката“, тази събота. Разговаряме с Мира Мохсен, от фондация от InBetween. С Петко Йотово говорим за..

публикувано на 16.09.24 в 09:30

Между грижите и вдъхновението - "Точно днес"

Между грижите, паметта и вдъхновението ни застига тази по-различна септемврийска седмица. Такава е, защото втората й половина вдига носталгично завесата на есента, поставяйки начало на училищното време, подготовката за извънредни парламентарни избори и с равносметка за поуките, които не направихме.  На 16-ти септември през диалозите за отворените..

обновено на 15.09.24 в 17:18

Клуб "Неделя" - в звук и цвят

Един от емблематичните български китаристи- пловдивчанинът Кръстьо Пънев- Къната гостува в Клуб "Неделя"с китарата си и историите около нея. Днес в предаването ви срещаме и с един от най- интересните български художници -Минчо Панайотов. Ярък творец в жанровете живопис, графика и илюстрация с над 45 самостоятелни изложби в България и в чужбина,..

публикувано на 15.09.24 в 11:55

С поглед към здравето и есента в „Шейкър“

Днес в “Шейкър” имаме среща с д-р Борислав Чонгов. Той е кинезитерапевт и асистент в НСА. Специализирал е в областта на гръбначните деформации, спортната физиотерапия, ортопедичната физиотерапия, сколиозата. Д-р Чонгов ще ни разкаже за гостуването на д-р Микеле Романо, от италианския институт за неопeративно лечение на сколиоза, в Пловдив...

обновено на 14.09.24 в 16:16