Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" от минало към бъдеще

Снимка: Димитра Лефтерова

Сряда утро допълваме още факти за важните открития по нашите земи, от траки през римляни до средните векове. Отправяме се към новата зала "Археология" на Регионалния исторически музей - Пловдив. Говорим с директора Борис Хаджийски за реновираната площ, за продължаващите разкопки на селищна могила Юнаците и стигаме до новите проекти, които от музея подготвят. 

Минути и за новите избори, които ще проведем след 25 дни, разговор за изборната готовност на област Смолян, с Таня Светлинова, говорител на РИК - 22 в Смолян.

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година. Какво ново и къде се появява като възможности, ще говорим с Николай Христанов, от "Интеграл", инициаторите на форум" Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще представи водещи европейски университети на кандидат-студентите.

Детският симфоничен оркестър "Дивизи" ще има наситена програма до Коледа и Нова година. Повече за новите проекти, по които работят децата и техните преподаватели ще разкажат организаторът Албена Бяндова и Диана Петкова, ръководител на проекта, който се реализира с финансиране от Национален фонд култура.

В Народна библиотека "Иван Вазов" се открива изложба, която разказва за 100 годишнината на Инър Уийл Клубовете. В Пловдив международната женска организация съществува от близо 30 години и има поредица благотворителни каузи, включително насочени и към украинските бежанци и децата сираци. Събеседник по темата е паспрезидентът на Инър Уийл Клуб - Пловдив Марияна Стоева

"Добро утро, ден!" е със Зорница Тенева, която направи възможна благотворителната инициатива "Нощ на ангелите" в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Театри в криминалната хроника „Ден след ден“

Белезници вместо диригентска палка или как театри точат фонд "Работна заплата" - това ще коментираме в предаването "Ден след ден" в Деня на музиката. Или както тъжно се пошегува министърът на културата Найден Тодоров за първи път диригент да влезе в новините! Престъпна схема за източване на фонд „Работна заплата“ в Музикално-филхармоничния..

публикувано на 01.10.24 в 14:39

Октомврийско с „Вход свободен“

Гостува ни художникът, писател и артист Петър Георгиев – Рей, който открива изложбата си „Преодоляване“ и представя стихосбирката „Гвоздеи кръстни“, в Пловдив, на 3-и октомври. Събитието е в галерия „PIESA“, от 18 часа. Говорим за изкуството, като начин за справяне със стреса на ежедневието и по-хармоничен начин на живот, в рубриката..

обновено на 01.10.24 в 09:51

"Точно днес" с актуалните събития и музикални прояви

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК ще бъде наш събеседник по темата. В рубриката „Евранет +“ ще чуете репортаж на Виолета Ашикова за средствата, които отпуска ЕС за..

обновено на 30.09.24 в 16:51

"Ден след ден" по стъпките на делника

В последния ден на септември ето темите и събеседниците в следобедната програма „Ден след ден“: Започваме с болезнената тема за транспорта на жителите на селата Труд и Войводиново, които в неделя  протестираха с искане отново да има градски автобуси от и до Пловдив. Възможното решение по темата коментира кметът на община „Марица“ Димитър Иванов..

публикувано на 30.09.24 в 14:45

"Вход свободен" - късен старт на делника

Понеделник е динамика, понякога стрес и напрежение, но ние го обличаме в думи и емоции като Ново начало или Шанс за случване! Така и днес, с късен старт и щастливи мисли подхождаме към това, което предстои!  Изминалата седмица беше посветена на глухите хора. Традиционно, международния ден на глухите се отбелязва в последната неделя на месец септември. За..

публикувано на 30.09.24 в 09:30