Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Goce Dellçev është si bullgar, ashtu dhe maqedonas

Goce Dellçev
Foto: arkiv

Goce Dellçev është njëkohësisht maqedonas dhe bullgar – ai është maqedonas në kuptim regjional dhe bullgar në kuptim kombëtar. Këtë e tha para bTV docenti Naum Kajçev zëvendës kryetar i Komisionit të Përbashkët për Çështjet Historike midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut. Mbi këtë temë zhvillohet diskutim në komision i cili e bllokon punën e tij më se 10 muaj. Pozitë shprehën edhe politikanët në të dy shtetet fqinje.

Kryeministri maqedonas Zoran Zaev kërkoi që mbi çështjen për Goce Dellçevin të mos ketë humbës. Docenti Kajçev komentoi, se kjo mund të ndodhë me kusht se ekziston vullnet për t’u mbështetur në arkivat, veprimet dhe vetëvendosjen e vetë Goce Dellçevit, të cilët sipas shkencëtarit janë “më se të qarta”.


Më shumë nga rubrika

Ndërtesa e Kuvendit Popullor - një simbol i parlamentarizmit bullgar

Pas Çlirimit nga sundimi osman gjatë vitit 1878 fillon rivendosja në etapa të shtetit bullgar. Nën ndikimin evropian lindin idetë për Kushtetutë dhe Parlament, i cili “të farkëtojë” ligjet e Bullgarisë së lirë. Fillimin e jetës parlamentare e vë..

botuar më 21-03-13 10.25.PD

Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shenjtorit Sofronij Vraçanski

Më 11 mars çdo vit Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shën Sofronij Vraçanski klerik bullgar, Peshkopi i qytetit Vraca, iluminist kombëtar dhe ndjekës i parë i veprës së Paisij Hilendarskit. Në qytetin Vraca, kremtja e shenjtorit i cili është..

botuar më 21-03-11 8.58.PD

Amalia Aronova: “Në Bullgari nuk kishte dallim nëse ishe bullgar apo hebre”

“Shumica e hebrenjve bullgarë janë zanatçinj të varfër ose punëtorë të zakonshëm. I rritur mes grekëve, armenëve, turqve dhe ciganëve, bullgari i zakonshëm nuk mund ta kuptojë luftën kundër hebrenjve. Problemi racor është i huaj për të.” Kështu e..

botuar më 21-03-10 1.48.MD