Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

10 janë finalistët në konkursin “Menaxher i vitit”

Maturia dhe ristrukturimi i konsumit - mësime biznesi nga pandemia me Covid-19

Tregtia me pakicë dhe teknologjitë janë sektorët e përfaqësuar më fort mes kompanive-finaliste në konkursin “Menaxher i vitit” 2020. Numri i atyre të cilët kishin deklaruar pjesëmarrje në konkursin prestigjioz qe 40, ku deri në final arritën 10 përfaqësues të 5 kompanive bullgare dhe 5 kompanive të huaja. Janë vlerësuar në bazë të treguesve financiar, të arritur nga kompanitë e tyre, mbi praktikat e menaxhimit, mbi mjeshtëritë dhe aftësitë e tyre personale dhe udhëheqëse. Të ardhurat e finalistëve për vitin e kaluar janë në përmasë të 3,4 miliardë levash.

Dhe pavarësisht se fituesi në konkurs do të shpallet për arritjet e kompanisë së tij përpara krizës, një juri e specializuar do të drejtojë pyetje dhe për ndikimin e pandemisë mbi biznesin dhe se cilat janë zgjidhjet e punës për të minimizuar dëmet prej saj.

Pasoja e parë e madhe nga pandemia për vitin 2021 do të jetë ristrukturimi i plotë i vargjeve furnizuese ose i nën-pjesëve individuale të tyre. Mendoj se në këtë drejtim Bullgaria ka shanse të reja, mjaft që të mund të krijojë një fushe dhe klimë të përshtatshme, që të mund të ndodhin këto gjëra - prognozon Milena Dragjiska - drejtoreshë e përgjithshme ekzekutive e një kompanie në sektorin e tregtisë.

Kujdes dhe maturi në konsum. Nga njëra anë duhet të jemi gati për një konkurrencë me ndjeshmërinë e çmimeve, por dhe me faktin se fokusi i konsumit do t'u drejtohet produkteve bazë, duke kërkuar atë mbivlerë nga koha e prosperitetit nga periudha përpara Covid-19.

Biznes-mësimi nga pandemia është se ajo u kthye në mjedisin më të mirë ku njeriu mund të ushtrojë dhe të zhvillojë mjeshtëritë e veta për punë në krizë, dhe për reagim në rrethana të paparashikuara - theksoi drejtuesja e një kompanie sigurimesh Svetlla Nestorova përpara Radios Kombëtare Bullgare. 

Momenti i një “pauze” globale ekonomike, e lejoi një pjesë të madhe nga menaxherëve të rimendojnë vendimet e veta, të marra për bizneset e tyre deri tani dhe të llogarisin mirë hapin e vet tjetër përpara. Pozicioni, të cilin një kompani e caktuar e ka në treg si dhe respekti mes konkurrentëve të saj, arrihet me një punë më të madhe, të cilën e ke kryer, që të mund të arrish rezultatet e veta të çastit dhe kontaktet, sesa me marrjen e një çmimi të caktuar, tha Svetlla Nestorova, e cila është mbajtësja e vjetshme e çmimit “menaxher i vitit”. Qëllimi i konkursit është të dallojë liderët më të mirë të kompanive, t'i frymëzojë që të gjithë të tjerët dhe të krijojë një konkurrencë, në mënyrë që biznes mjedisi të përmirësohet, gjë e cila është e dobishme për ekonominë bullgare.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: manager.bg

Më shumë nga rubrika

Ljubomir Kyçukov: Marrëveshja e Tregtisë së Lirë midis Bashkimit Evropian dhe Britanisë së Madhe - akoma larg

Bullgaria duhet të jetë aktive në negocimin e marrëdhënieve të saj me Britaninë e Madhe pas Brexit, por të bazohet mbi interesat e përbashkëta të Bashkimit Evropian. Këtë pozitë mbrojti diplomati bullgar Ljubomir Kyçukov në intervistën e tij përpara..

botuar më 20-10-22 7.05.PD

Pse blloku i 7-të i Centralit Atomik Elektrik “Kozlloduj” është me rëndësi për Bullgarinë?

Qeveria i dha dritë jeshile procedurës së ndërtimit të reaktorit të 7-të bërthamor të Centralit Atomik Elektrik “Kozlloduj”. Aktualisht ky central i vetmi atomik bullgar disponon dy reaktorë rusë me kapacitet me nga 1000 megavat secili. Ata..

botuar më 20-10-21 7.05.PD
Vasill Velev

Kapitali industrial mendon se rritja e rrogës minimale është gabim

Asociacioni i Kapitalit Industrial në Bullgari parashikon ulje të produktit të brendshëm bruto nga 3.5 deri në 5.5 për qind në varësi të valës së dytë të Covid-19. Këtë e tha për BNR kryetari i asociacionit Vasill Velev. Kjo rënie nuk do të..

botuar më 20-10-20 1.58.MD