Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bullgaria ka probleme në sistemin gjyqësor dhe në media, evidentoi Komisioni Evropian

Foto: BTA

Bullgaria ka probleme në sistemin gjyqësor dhe në mediat theksohet në raportin e parë të Komisionit Evropian për superioritetin e ligjit në shtetet anëtare të BE-së.

Në dokument shprehet shqetësim lidhur me përndjekjen e korrupsionit në Bullgari dhe në 5 shtete të tjera të BE-së, njoftoi Reuters. Sipas raportit në vend nuk përfunduan ndryshimet legjislative për llogaridhënien efektive të kryeprokurorit. Mbeten të pazgjidhura çështjet për formimin e Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe të Inspektoratit të tij.

Rekomandohet që strategjia për kundërvënien e korrupsionit miratuar nga Bullgaria të aplikohet në mënyrë më efektive. Brukseli shpreson që të ketë dënime për korrupsionin në shtresat e larta.

Në Bullgari ka ndërhyrje politike në punën e mediave dhe probleme me mungesën e transparencës së pronësisë së tyre, theksohet në kapitullin për pluralizmin mediatik. Në dokument jepen rekomandime për sigurinë e gazetarëve. Si provë për censurë cilësohen kufizimet për shfrytëzimin e të dhënave personale gjatë hetimeve gazetareske, si dhe kufizimi i informacionit publik në kohën e pandemisë së Covid-19.

Raporti është pozitiv, objektiv, cakton qartë rezultatet e bashkëpunimit me BE-në, komentoi ministrja e drejtësisë Desisllava Ahlladova, cituara nga BTA. Ajo theksoi se po hartohen ndryshime që garantojnë pavarësinë e sistemit gjyqësor gjë për të cilën kërkohet përkrahja e gjerë politike.

Raportet për çdo shtet evropian do të diskutohen nga Parlamenti Evropian dhe nga Këshilli i Evropës, gjë pas së cilës komisionari evropian Didier Reynders do të nisë një turne nëpër vendet anëtare. Pas kësaj ministrat e drejtësisë të të gjitha shteteve do të diskutojnë bashkërisht konkluzionet e komisionit.


Përpilues: Ivo Ivanov

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Antonijo Milloshoski

Ka formulë për zgjidhjen e kundërshtimeve historike bullgaro maqedonase

Kryeministrat e Bullgarisë dhe të Maqedonisë së Veriut Bojko Borisov dhe Zoran Zaev duhet të merren vesh në takimin mes tyre muajin tjetër në Sofje se “Goce Dellçev është maqedonas në kuptimin regjional të fjalës dhe bullgar nga pikëpamja e..

botuar më 20-10-19 4.25.MD

Analizues politikë shohin një rirregullim të mjedisit politik në Bullgari

Mbi 100 ditë vazhdojnë protestat nën dritaret e pushtetit në Sofje, si dhe në qytetet e mëdha në vend me kërkesë për dorëheqje të qeverisë dhe të prokurorit të përgjithshëm Ivan Geshev. Gjatë ditëve të fundit  ndaj pakënaqësisë civile u bashkuan..

botuar më 20-10-19 3.26.MD

100 vjet nga vendosja e marrëdhënieve diplomatike midis Bullgarisë dhe Hungarisë

Zëvendës kryeministrja dhe ministre e punëve të jashtme e Bullgarisë Ekaterina Zaharieva është për një vizitë zyrtare në Hungari në lidhje me përvjetorin e 100 të vendosjes së marrëdhënieve diplomatike dypalëshe. Me rastin e kësaj dite do të..

botuar më 20-10-19 1.02.MD