Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Covid situata reale në Bullgari

Nuk mjaftojnë mjekët në vijë të parë

Foto: BGNES

Mangësia serioze e mjekëve në vijë të parë është problemi më i madh, përpara të cilit është i drejtuar sistemi shëndetësor në Bullgari, informoi ministri i shëndetësisë Kostadin Angjelliov në brifingun e Shtabit Operativ Kombëtar. “Që të gjithë janë të lodhur, një pjesë e madhe janë të infektuar, të sëmurë, disa janë dhe nëpër repartet intensive”, deklaroi ai. Sipas fjalëve të tij, 1727 mjekë që nga fillimi i epidemisë janë të prekur nga koronavirusi.

Zgjidhjen e mungesës së stafit në spitalet ministri e shikon në ndihmën e mjekëve nga ndihma vullnetare dhe më në veçanti në ndihmën e specializuar mjekësore. Do të kërkohet ndihma dhe e universiteteve mjekësor dhe të kolegjeve- për shembull studentët nga kursi i fundit të stazhit shtetëror t’u ndihmojnë mjekëve.

Pavarësisht nga numri i madh i të infektuarve me Covid-19 tek ne, ne ruajmë vendin tonë të 25 në Evropë për nga, sëmundshmëria derisa për nga vdekshmëria kemi bërë një hap mbrapa dhe tanimë zëmë vendin e 9, njoftoi kryeinspektori shëndetësor docenti doktor Angjell Kunçev. Ai tha akoma se, gjatë dy javëve të fundit në vendin tonë po vihet re një krizë e mprehtë e shtimit të sëmundshmërisë, si dhe të pakësimit të moshës të njerëzve të infektuar. Për nga treguesi mortalitet po kështu ka një tendencë drejt rritjes, pavarësisht dhe me rritmë më të ulëta.

Deri në ditën e hënë të gjitha spitalet në territorin e Sofjes duhet të organizojnë covid zona dhe të shtojnë pranë tyre personelin e domosdoshëm mjekësor. Një urdhër të ngjashëm ka dhënë dhe drejtori i Inspektoratit Rajonal Shëndetësor i Sofjes doktor Danço Pençev, kurse ministri i shëndetësisë shtoi se, që të gjithë përgjegjësit e ekipeve  duhet të mbeten nëpër vendet e tyre  dhe u ndaloi drejtorëve të spitaleve të dalin me pushim.  Kostadin Angjellov përsëri nënvizoi se, mundësia e vetme të ulet presioni mbi sistemin shëndetësor është të respektojmë masat kundra epidemiologjike.

“Një rol kyç këtu luan distanca”, deklaroi profesori Todor Kantarxhiev, drejtor i Qendrës Kombëtare mbi sëmundjet infektive dhe parazitare. Ai shtoi se, në qoftë se ecim vet nëpër rrugë ose shëtisim në park, nuk është e domosdoshme që të mbajmë maska. “Maska vihet , që të mund të ruhemi bashkërisht njëri nga tjetri kur distanca është më e pakët se 1 metër e gjysmë. Në qoftë se respektohet kjo-nuk ka nevojë për maska, por në qoftë se nuk respektohet, duhen maska”-nënvizoi ai.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Tri lexime të një Covid historie në Bullgari

Nuk ka një kaos në sistemin e shëndetësisë- jo një herë ka deklaruar ministri i shëndetësisë Kostadin Angjellov. Dhe pavarësisht se autoritetet llogarisin se bëhet organizimi i domosdoshëm nëpër vende që të mund spitalet të marrin rastet më..

botuar më 20-11-30 7.15.PD

Për jetë normale në Bullgari janë të domosdoshme 627 leva për njeri

Rreth 300 000 vende pune janë të ruajtura që nga fillimi i vitit tek ne në sajë të masave dhe skemave, të lidhura si marrëveshje midis partnerëve social për periudhën mars-tetor sivjet. Pavarësisht nga kjo, 103 000 vende pune janë të humbura. Më..

botuar më 20-11-30 6.20.PD

Mund të merrni pjesë në konkursin “Vendet e dashura në hartën e Bullgarisë”

Për herë të parë zhvillohet konkursi kombëtar “Vendet e dashura në hartën e Bullgarisë”. Çdo një pjesëmarrës mund të tregojë dhe të popullarizojë vendet e tij të dashura në Bullgari, duke paraqitur fotografi të veta të lidhura me kuriozitete të..

botuar më 20-11-29 10.36.PD